U trendu

Prvi vodič kroz jugoslovenski Internet na rumunskom jeziku

Još jedan prilog tezi da je Internet najbolje i najmoćnije sredstvo povezivanja različitih kultura, regiona i nacija: sajt na adresi http://www.serbia.ro/. Vlasnik lokacije i webmaster je gospodin Dušan Bajski, Srbin rođen u Rumuniji, koji tamo i živi i radi.

Novinar, pesnik i prevodilac, koji je već mnogo učinio na povezivanju dveju država i kultura, odlučio je da ode i korak dalje: pomenuta lokacija predstavlja vodič kroz Internet Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali i izvor informacija o pomenutim regionima – i sve to na rumunskom jeziku, namenjeno korisnicima Mreže u susednoj državi.

Pored povezivanja dveju kultura, u osnovi ovog projekta nalazi se i ideja o posredovanju između privrednika dveju zemalja – prema rečima autora, Rumunija i Republika Moldavija predstavljaju potencijalno tržište od 30 milona ljudi za srpske proizvode i usluge. Velike ambicije Dušana Bajskog tu ne prestaju: namera mu je i osnivanje adrese na srpskom jeziku, koja će našoj publici poslužiti kao vodič kroz rumunski Internet, privredu i kulturu.

Evo šta nam sam autor, gospodin Dušan Bajski, poručuje:

    „Serbia.ro je prvi i jedini vodič kroz srpski Internet na rumunskom jeziku. Zašto na rumunskom, ako se zna da je engleski „svetski“ jezik, jezik Interneta? Jednostavno: i najbolji poznavalac engleskog jezika radije čita na svom, maternjem jeziku. Serbia.ro je vodič za Rumune kroz istoriju i kulturu Srba. Srpske knjige na rumunskom jeziku, precizne informacije na pravom mestu… Način da Rumuni što bolje upoznaju svoje susede – ljude, kulturu, običaje, privredu, srpske planine, crnogorski Jadran… Putem Interneta, ali i na licu mesta… Bolje upoznavanje jeste osnovni preduslov za dobre odnose i plodnu saradnju.“

Poželimo našim susedima dobrodošlicu, a gospodinu Dušanu Bajskom uspeh u ovom izuzetnom projektu.

Korisni linkovi:

  • Serbia.ro
  • Dušan Bajski – biografija i bibliografija

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.