Razbijena Intel-ova zaštita digitalnog videa

Nils Ferguson, holandski programer koji se bavi kriptografijom, tvrdi da je smislio način da zaobiđe antipiratsku zaštitu koju je Intel razvio za format digitalnog videa, a o Intel-ovom sistemu kaže sledeće: “Intel-ova tehnologija zaštite širokopojasnog prenosa digitalnih sadržaja (High Bandwith Digital Content Protection, HDCP) puna je propusta. Osoba sa dovoljno informatičkog iskustva može za dve nedelje da dođe do glavnog ključa.”

Ferguson, ranije zaposlen u holandskom Nacionalnom istraživačkom institutu za matematiku i informatiku, danas je poznati stručnjak i radi kao nezavisni konsultant za kriptografiju, a o svojim zaključcima vezanim za HDCP prvi put je javno govorio na hakerskoj konferenciji Hackers at Large 2001 (HAL), održanoj nedavno u Ensedeu u Holandiji. On kaže da se glavni dekripcioni ključ može upotrebiti za dekodiranje HDCP video sadržaja, a do njega se može doći sa četiri računara i 50 DHCP panela za oko dve nedelje i dodaje: “Ukoliko bi glavni dekripcioni ključ ikada bio objavljen, HDCP više ne bi predstavljao nikakvu zaštitu. Propuste u sistemu nije teško naći,” uz opasku da se ključ još uvek ne može naći jer digitalni monitori koji koriste HDCP tehnologiju još uvek nisu dostupni na tržištu.

Ipak, Ferguson za sada ne namerava da objavi svoj rad, pošto ga je pravni savetnik iz američke nevladine organizacije Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorio da bi, bez obzira što je holandski državljanin, u SAD-u mogao biti gonjen i osuđen po odredbama zakona o digitalnim autorskim pravima (Digital Millenium Copyright Act, DMCA). Ferguson, koji često putuje u Sjedinjene Države, ozlojađen je ovakvim razvojem događaja, ali ne namerava da mu prkosi, jer je svestan toga da bi mogao proći slično kao Rus Dimitrij Skljarov.

Nils Ferguson, priznajući da su i drugi otkrili slabosti u sistemu HDCP, ali navodeći da je on prvi koji je utvrdio način pronalaženja glavnog ključa, zaključuje: “Voleo bih da svoj rad pošaljem Intel-u, ali ne znam kakve bi bile zakonske posledice toga. Oni su se, doduše, ponašali veoma prijateljski.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.