U trendu

Romani Agate Kristi na kompjuterima

Iako je prošlo gotovo 30 godina od smrti Agate Kristi, njeni romani i priče još uvek su aktuelni. Snimaju se filmovi, repriziraju stari. Još jedna potvrda njihove aktuelnosti je uvođenje u svet novih tehnologija. Naime, kompanija Charion krenula je u realizaciju ideje da segmente iz njenih romana i priča upotrebi za kreiranje kompjuterskih igara. Naslednik njene zaostavštine, njen unuk Metju Pričard, ustupio je autorska prava pet književnih dela svoje bake pomenutoj kompaniji. Ta kompanija ima već dugogodišnje iskustvo i 79 različitih romana i kratkih priča pretvorenih u zanimljive kompjuterske igre.

Agata Kristi rođena je 1890. godine u Engleskoj. Zanimljivo je da je svoje obrazovanje stekla kod kuće, a da je sa pisanjem romana otpočela za vreme Prvog svetskog rata (obavljajući dužnost bolničarke). Prvi njen roman pojavio se 1920. godine. Od tog trenutka u svet literature ušao je simpatični i ekscentrični detektiv Herkul Poaro, gospođica Džejn Marpl i drugi likovi iz Agatinih romana. Njene knjige štampane su na 45 svetskih jezika, a prodato je preko dve milijarde primeraka. Na listi popularnosti u oblasti književnosti, kako pokazuju statistički podaci, ona se nalazi na trećem mestu u svetu (iza Biblije i Šekspira). Čuvena književnica umrla je 1976. godine.

Po izjavi gospodina Pričarda, njegova baka bila bi potpuno saglasna sa njegovim potezom, s obzirom na to da je oduvek želela da nađe što više načina da se približi ljudima i omogući im da uživaju u njenom radu. Kompjuterske igre sa ovom tematikom postepeno će se pojavljivati na tržištu u narednih pet godina. Uvođenjem u svet kompjuterskih igara njene priče će se na zanimljiviji i atraktivniji način približiti najmlađoj populaciji. Uz to će i oni stariji, poštovaoci i obožavaoci njenih priča i likova, dobiti priliku da aktivno učestvuju u dobro poznatim sadržajima. Moći će da se suoče sa zamršenim situacijama i oprobaju u ulozi čuvenog detektiva Herkula Poaroa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.