U trendu

„Samsungu” se obila o glavu trka sa „Eplom”

U hladnom ratu dva najveća proizvođača smartfona prednost je trenutno na strani „Epla” i to zahvaljujući neuspelom manevru „Samsunga”. Prema saznanjima američke agencije Blumberg, južnokorejski džin, najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, požurio je da izbaci novi telefon pre nego što izađe „ajfon 7”. Nažalost, i pre nego što je „Epl” lansirao novu perjanicu, „Samsung” je bio prinuđen da povuče model „galaksi nout 7” posle više prijavljenih slučajeva da je baterija eksplodirala. U međuvremenu je počela zamena telefona novim uređajima sa poboljšanjima, ali napravljena je šteta od dve milijarde dolara.

Pozivajući se na izvore bliske korejskoj kompaniji, Blumberg je naveo da su menadžeri početkom godine doznali da novi „ajfon” neće imati ništa spektakularno. To se učinilo kao dobra prilika pa su rešili da naprave velike inovacije kojima će možda pridobiti ljubitelje „ajfona” ili makar staviti tačku na priče da samo kopiraju druge. Međutim, žurba im se obila o glavu, a ono što je trebalo da predstavlja trijumf, pretvorilo se u fijasko, objavio je Blumberg.

„Galaksi nout 7” pojavio se početkom avgusta sa opcijama kao što su skener dužice oka, zakrivljeni ekran visoke rezolucije i baterija sa brzim punjenjem. Prve recenzije su bile odlične, ali posle samo desetak dana ispostavilo se da superbaterija kapaciteta 3.500 miliampera (novi „ajfon” ima 2.900) može da eksplodira.

Blumberg je objavio da je insistiranje na brzom razvoju tako snažne baterije sa brzim punjenjem izložilo dobavljače velikom pritisku. Jedno vreme su „Samsungovi” radnici spavali u kancelarijama da uštede na vremenu, naveli su u kompaniji koja je proizvela spornu bateriju.

„Samsung” nije hteo da konkretno odgovori na pitanje da li je ubrzao lansiranje „nouta 7” zbog novog „ajfona”.

Južnokorejski gigant je od prvog predstavljanja serije „nout” 2011. godine držao primat u segmentu skupljih telefona s velikim ekranom, sve dok „Epl” 2014. godine nije odgovorio na izazov „plus” modelima dijagonale 5,5 inča. Uz taj pritisak „Samsung” je, da bi sačuvao „teritoriju”, 2015. godine pomerio planiranje novog „nouta” sa septembra na avgust, pre nego što je izbačen „ajfon 6”, ali je „Epl” ipak ostvario sjajnu prodaju.

U decembru je postavljen novi šef sektora za mobilne uređaje, koji se suočio ne samo sa konkurencijom američke kompanije nego i sa stagnacijom tržišta koje je postalo zasićeno. Želeći da iskoriste uočenu šansu, izbacili su „nout 7” 3. avgusta, deset dana ranije nego prošle godine, kada su isto jurili da preduhitre „Epl”.

Zakazali su kod kritične komponente kao što je baterija. Proizvođači godinama pomeraju granice kako bi odgovorili na zahteve korisnika za što trajnijom baterijom koja se brže puni, što povećava izazove u proizvodnji i povećava rizik od defekata, zaključio je Blumberg.

(J. J. K., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar