Sledeća generacija mobilne telefonije

U svetu je trenutno aktuelna treća generacija mobilnih mreža (3G), čije je uvođenje otpočelo krajem 2001. godine. Ona se zasniva na širokopojasnom višestrukom pristupu podelom koda (WCDMA – Wideband Code Division Multiple Access) i omogućava prenos podataka maksimalnom brzinom od 384 kilobita u sekundi. Međutim, iako je broj korisnika ove mreže još uvek relativno mali, već se govori o sledećoj generaciji mobilnih mreža, označenoj kao 3,5 G. Ona se zasniva na tehnologiji pristupa dolaznih paketa velike brzine (HSDPA – High Speed Downlink Packet Access), a trebalo bi da omogući znatno veću brzinu prenosa podataka – 14 megabita u sekundi.

Slično uvođenju 3G mreže, ni u ovom slučaju proces uvođenja ne ide lako. Kod 3G mreže problemi pri uvođenju nastali su zbog ograničenog dometa mreže, kratkog veka trajanja baterija „handset“ uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju i njihove visoke cene. Nedostajali su i atraktivni sadržaji koji bi se ovakvom mrežom prenosili. Međutim, uvođenje mobilnih telefona s digitalnim fotoaparatom i slanje multimedijalnih poruka i elektronske pošte s video-prilozima, kao i preuzimanje muzike preko Interneta, učinili su ovu mrežu atraktivnom i znatno povećali interesovanje korisnika.

Po istom scenariju, najveći japanski operater mobilne telefonije – NTT DoCoMo, najavio je uvođenje HSDPA mreže za prvu polovinu 2005. godine. Rok je zatim pomeren za drugu polovinu 2005. godine, a potom odložen za april 2006. I u ovom slučaju problem se javlja zbog nedostatka sadržaja koji bi se tom mrežom prenosili, ali i u tehničkoj nadogradnji postojeće strukture za 3G mrežu. Prilagođavanje novoj tehnologiji podrazumeva zamenu čipseta (skupa čipova). Njihovi proizvođači još uvek nisu rešili problem većih dimenzija novih čipova u odnosu na prethodne.

U svakom slučaju, te tehničke poteškoće sigurno će biti rešene i proces uvođenja nove mobilne mreže će otpočeti. Pored znatno veće brzine (teorijski 14 megabita u sekundi, a praktično jedan do 1,5 megabita po korisniku), koja će povećati kapacitet mreža u odnosu na treću generaciju oko tri puta, ova mreža biće i znatno ekonomičnija. Tipična cena po jednom megabitu za HSDPA mrežu, po proceni, bila bi 0,03 dolara, dok je ona za WCDMA mrežu oko 0,06 dolara (prema istraživanjima jedne istraživačke kompanije iz Kembridža). Ova mreža će po svojim karakteristikama istovremeno predstavljati konkurenciju novim načinima bežičnog komuniciranja – IPWireless, Flash-OFDM i WiMax.

Trenutno je nekoliko operatera u svetu otpočelo testiranje ove nove mreže – Vodafone u Japanu i na Novom Zelandu, NTT DoCoMo u Japanu, mmb2 u Velikoj Britaniji, T-Mobile u Nemačkoj i Mobilkom u Austriji. Razmena iskustava, kao i donošenje značajnih odluka i strateških opredeljenja daljeg razvoja ove mreže, verovatno će se obaviti na predstojećoj HSDPA konferenciji koja će se 6. i 7. septembra održati u Londonu. Zatim bi sledeća – 2006. godina, trebalo da bude odlučujuća za uvođenje ove nove mreže mobilne telefonije zasnovane na pristupu dolazećih paketa podataka velikom brzinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.