U trendu

Službe za stare u Šangaju opremljene digitalnom tehnologijom

Na prometnom putu u centru Šangaja, crveni digitalni paviljon neprestano privlači pažnju prolaznika. Digitalni paviljon sadrži javni telefon, pametni ekran i inteligentne kamere, a ispred njega postavljen je red sedišta.

Paviljon koji se nalazi kod stanice metroa Midl Huaihai roud u Šangaju nekada je bila obična telefonska govornica. Lokalna uprava i preduzeća za telekomunikacije su je prepravili i uredili i sada nudi više od telefoniranja, piše Sinhua.

Dodirom “poziva se automobil“ na ekranu, korisnici mogu da zatraže vožnju nakon što unesu svoj broj telefona. Ekran pruža informacije kao što su broj registarske tablice taksija, udaljenost i vreme čekanja.

Još jedna usluga koju pruža pametni ekran dizajnirana je za starije građane koji nemaju mobilne telefone. Oni imaju pristup brzom stupanju u kontakt sa svojim porodicama tako što skeniraju njihova lica i to ubace u unapred podešene kontakte za hitne slučajeve. Obaveštena lica mogu da dobiju lokaciju starije osobe i da pozovu paviljon kod kojeg se nalaze.

Starije osobe takođe mogu da koriste ekran da potraže lokacije obližnjih bolnica i kantina u zajednici na udaljenosti od oko 15 minuta hoda.

Kroz ovu integraciju sa digitalnom tehnologijom, telefonske govornice, koje su poslednjih godina pale u nemilost zbog popularnosti mobilnih telefona, ponovo su postale popularne. Na desetine njih nalazi se duž prometnih puteva u opštini, a očekuje se da će taj broj dostići 500 do kraja 2023. i 1.000 do 2025. Ovi digitalni paviljoni predstavljaju način da opština bolje odgovori hitne potrebe starijih građana.

Uređaji digitalne tehnologije našli su se i u domovima starih ljudi u prigradskim naseljima. U selu Sinćiao u okrugu Fengsian, lokalni seoski odbor sarađuje sa ogrankom Čajna telekom Šangaj, državnom telekomunikacionom kompanijom, kako bi obezbedio pametne uređaje – terminale za meštane starije od 80 godina.

Digitalni terminal je po veličini sličan malom satu. Osim što pokazuje vreme i pušta muziku, ima i dodatne funkcije posebno dizajnirane za starije osobe kojima su dostupna tri glavna dugmeta na uređaju.

Stariji mogu da zatraže pomoć od seoskog odbora u hitnim slučajevima pritiskom na određeno dugme na svojim pametnim uređajima, dok pritiskom na drugo dugme mogu da čuju obaveštenja seoskog odbora. Takođe mogu da pritisnu dugme koje im omogućava da odmah biraju i odgovaraju na unapred podešene brojeve telefona koji pripadaju članovima njihovih porodica.

Oko 100 kompleta ovakvih digitalnih terminal trenutno je u upotrebi u selu što su startiji meštani srdačno dočekali. Mesečnu naknadu za njegovo korišćenje od oko 10 juana (oko 1,44 američkih dolara) plaća seoski odbor.

Ova usluga za starije osobe koje koriste pametne uređaje omogućena je kao pilot projekat u nekim ulicama i opštinama Šangaja, a zajedno sa digitalnim paviljonima biće deo nove digitalne infrastrukture grada kako bi se pomoglo u izgradnji društva prilagođenog starosnoj dobi, rekao je Gong Bo, generalni direktor filijale Čajna telekoma u Šangaju.

Za starije koji nisu dobri u korišćenju mobilnih aplikacija, opštinska “crvena linija” za pomoć koja se ranije koristila za upite o telefonskim brojevima je nadograđena da bi zadovoljila njihove potrebe biranjem 114. Glasovna telefonska linija služi starijim građanima u Šangaju nudeći pomoć prilagođenu starosnoj dobi, kao što je vožnja i transport pacijenata koji nisu hitni.

Od četvrtka, ova dežurna linija je pružila usluge prevoza više od 155.000 puta, a njena služba za starije osobe odgovorila je na 183.000 poziva.

Grad ulaže napore kroz projekte koji integrišu digitalnu tehnologiju, da reši probleme sa kojima se susreću ugrožene grupe u vezi sa internetom i inteligentnim aplikacijama i podstakne digitalnu inkluziju, rekao je Džang Jing, zamenik šefa opštinske komisije za ekonomiju i informacione tehnologije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar