Sojuz sa troje astronauta poleteo ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici

Novi Sojuz poleteo je rano jutros iz Kazahstana sa troje astronauta koji idu da dopune posadu na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

U letelici su Rus Anatolli Ivanišin, Amerikanka iz američke svemirske agencije Nasa Katlin Rubins i Japanac Takuja Oniši, koj će provesti četiri meseca na Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Sojuz je poleteo sa kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu u 3.46 po centralnoevropskom vremenu.

Lansiranje je bilo odloženo više od dve nedelje zbog dodatnih testova koje su Rusi radili na kapsuli. Poboljšana letelica je opremljena novim sistemom navigacije, otpornijom zaštitom i većim brojem ćelija na solarnim panoima.

Umesto uobičajenih šest sati, letelica će do svemirske stanice putovati dva dana, da bi kontrola na Zemlji imala više vremena za proveru uvedenih poboljšanja.

Katlin Rubins biće prva žena na svemirskoj stanici od kada se vratila Italijanka Samanta Kristoforeti u junu 2015. godine. Kristoforeti drži rekord po najdužem boravku žene u svemiru, od 199 dana.

Takoja Oniši koji je leteo kao pilot u velikoj aviokompaniji je 11. Japanac koji leti u svemir. On će učestvovati u testovima vezanim za program Kibo, japanske svemirske agencije.

Anatolij Ivanišin je bivši vojni pilot već je proveo 165 dana u svemiru od svoje prve misije na Medjunarodnoj svemirskoj stanici 2011. i 2012. godine.

Medjunarodna svemirska stanica putuje orbitom brzinom od oko 28.000 kilometara na sat od 1998. godine i može se videti sa Zemlje.

Troje kosmonauta pridružiće sadašnjem šefu svemirske stanice Džefu Vilijamsu iz Nase i ruskim astronautima Olegu Skripočkom i Alekseju Ovšininu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.