Sony Ericsson C902 – C za Cyber-shot

Sony Ericsson C902 deluje impresivno na prvi pogled. Na prednjoj strani uređaja dominira TFT ekran veličine dva inča, QVGA rezolucije sa 262.000 boja, kao i numerička tastatura s pripadajućim tasterima za pristup menijima i nekim osnovnim mogućnostima uređaja. Bočne strane, dizajnirane u kombinaciji srebrno-crnih linija, daju uređaju izvesnu dozu elegancije. Sve bočne stranice uređaja oslobođene su od dodatnih tastera, osim desne, koja ima taster za "okidanje" fotoaparata, kao i tastere za pojačavanje ili utišavanje zvuka. Zadnja strana uređaja rezervisana je za ugrađeni zvučnik i diskretno sakrivenu kameru sa 5 megapiksela. Iako, kada je ekran ugašen, imate osećaj da je veće dijagonale, bar 2,2 inča, nije tako. Glavni krivac za ekran veličine dva inča su leva i desna strana ekrana, odnosno gornja i donja, kad mobilni telefon koristite u položaju fotoaparata, a koje imaju osam tastera osetljivih na dodir.
U Sony Ericsson-u su stvarno odlučili da ovaj model mobilnog telefona nakrcaju brojnim dodacima koje obično ne nalazimo u ovoj vrsti uređaja. Pored brojnih alata namenjenih manipulaciji fotoaparatom i snimljenim fotografijama i video isečcima, Sony Ericsson C902 opremljen je i brojnim drugim dodacima. Proizvođač je mislio i na sve popularniji trend društvenih mreža, pa je u ovaj uređaj ugradio dodatak koji omogućava ulepšavanje snimljenih fotografija, koje se preko pripadajućih dodataka mogu objaviti na društvenim mrežama tipa Facebook ili Bebo. Od ostalih dodataka uređaju tu je prepoznatljivi Sony Ericsson-ov PlayNow, multimedija plejer s bogatim opcijama kao što su Album art, Mega Bass, TrackID i slične, zatim 3D igre, Java aplikacije, FM radio prijemnik sa RDS-om, zabavni programi, kao što su faceWarp, koji će vas sigurno zabavljati satima, mogućnost obavljanja video poziva i ostale karakteristike svojstvene ovoj vrsti uređaja.
Kao što je već rečeno, možda najveća snaga uređaja leži u ugrađenom fotoaparatu od 5 megapiksela. Da ne bi sve ostalo samo na spomenutom, u Sony Ericsson-u su se pobrinuli da u C902 ugrade masu drugih dodataka koji će olakšati upotrebu ugrađenog fotoaparata. Kao prvo, dobro je što je objektiv sakriven ispod kućišta na zadnjoj strani uređaja, čime se onemogućavaju njegova slučajna oštećenja nošenjem uređaja u džepu ili torbici. Izuzetno praktično je i osam tastera sakrivenih na ivicama ekrana osetljivog na dodir, koji se vide nakon aktiviranja fotoaparata. Oni vode do osam osnovnih mogućnosti fotoaparata – aktiviranja snimanja video zapisa, paljenja ugrađenog blica, promene načina slikanja i sličnih opcija. Od ostalih zanimljivosti vezanih uz foto deo ovog uređaja navodimo autofokus, stabilizator slike, digitalni zum, dodatak BestPic, koji će biti aktiviran prilikom snimanja ukupno osam fotografija, a na korisniku je da odabere onu koja mu je najbolje ispala, zatim akcelerometar, koji će automatski okretati sliku zavisno od položaja uređaja, kao i mnoge druge.
Poput ranijih modela Sony Ericsson-a, model C902 raspolaže brojnim opcijama za povezivanje – Bluetooth, USB, usklađivanje s računarom preko pripadajuće aplikacije PC suite, kao i pristup internetu preko instaliranog web browser-a NetFront. Što se prenosa podataka tiče, uređaj podržava GPRS, EDGE, kao i 3G, što će verovatno zadovoljiti sve one zavisne od mobilnog pristupa internetu. Za kraj, mora se istaći da je Sony Ericsson C902 prilično zanimljiv telefon, kako po dizajnu tako i po tehničkim i foto mogućnostima. Cena mu se kreće oko 480 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.