Šta je to WAP?

Gledajući televiziju ili čitajući časopise, u zadnje vreme sigurno ste čuli i za „WAP“. Ne, to nije novi model celularnog telefona neke firme, već je to sledeća stepenica u razvoju, i mobilne telefonije i Interneta. WAP je upravo stoga i bitan, pošto spaja ove dve kategorije u jednu celinu. Poslednjom decenijom je dominirao nagli rast Interneta i njegovih portabl „rođaka“ – mobilnih telefona. Ali, šta je u stvari WAP?

WAP, ili Wireless Application Protocol, je sistem i skup definicija za prenos posebnih Internet stranica i drugih informacija putem bežičnih telekomunikacionih mreža. Laički rečeno, zamislite da tekst koji sada čitate na svom monitoru, možete da čitate na ekranu vašeg WAP mobilnog aparata, i to gde god se nalazili. Ova stranica i WAP stranica se umnogome razlikuju, sigurno da su WAP stranice grafički siromašnije, ali još mogu da prenesu vitalnu informaciju i to bežično. Kako sve to radi?

Da bi mogli da pregledate WAP stranice, potrebno je i da posedujete WAP telefon. Ovo je nova generacija mobilnih aparata koja se razlikuje od klasičnih GSM, i ima ih i na našem tržištu. Ovi aparati u sebi imaju dodatni procesor, veću memoriju i posebnu vrstu softvera koja može da interpretira jezik WML (WAP verzija HTML-a) kojim se kreiraju WAP stranice. Ovaj softver je sličan Internet Explorer-u na vašim kompjuterima, pošto takođe čita tag orijentisani WML jezik. Webmaster-i moraju da konvertuju ili kreiraju posebne stranice za WAP klijente, što znači da su tradicionalne HTML stranice neupotrebljive na WAP telefonima.

Dolaskom WAP-a na scenu menja se i tržišni prostor i to spajanjem medija, telekomunikacija i Interneta. Trenutno je na sceni udruživanje vodećih u svetu u ove tri branše, a sve sa ciljem bolje ponude potrošačima. Klasičan primer je udruživanje dva britanska giganta u dve oblasti Vodafon-a (telekomunikacije) i BBC-ja (mediji), tako da će njihovi korisnici moći da na ekranima svojih mobilnih aparata prate svetske vesti, poslovne i sportske vesti i još mnogo toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.