Šta se dešava u mozgu u toku meditacije?

Mistička stanja svesti, meditacija i religijska iskustva su odavno privukla pažnju naučnika, koji pokušavaju da odgonentu šta se tačno zbiva u mozgu pojedinca koji iskušava povišeno stanje svesti. Sve do nedavno, tehnologija nije mogla da dovoljno precizno zabeleži promene u mozgu do kojih dolazi – do prvih značajnih rezultata u ovoj oblasti došlo se krajem devedestih godina, kada je Endru Njuberg (Andrew Newberg), radiolog sa Univerziteta Pensilvanije, započeo seriju eksperimenata koji ukazuju na neke značajne činjenice.

Prva merenja aktivnosti mozga koja je ovaj naučnik sproveo izvedena su na francuskim časnim sestrama, u toku posebne vrste molitve koja nosi naziv „usredsređivanje“. Ovih dana, Njuberg je slične testove izveo i uz pomoć budističkih monaha dok su se nalazili u stanju meditacije. Rezultati do kojih je došao u Francuskoj su potvrđeni i kod pripadnika druge vere, na drugom kontinentu, ukazujući na izvesne sličnosti različitih religijskih iskustava. Merenja aktivnosti mozga poklapaju se sa opisima samih monaha, koji ukazuju na gubitak svesti o realnosti i prelazak u jednu višu realnost, u kojoj se gube vremensko-prostorne odrednice.

U poređenju sa normalnim, budnim stanjem, u toku meditacije je primećeno da delovi mozga koji su neaktivni postaju „budni“, i obrnuto. Prednje regije mozga, koje se aktiviraju uvek kada se usredsređujemo na određene zadatke, bile su mnogo aktivnije od zadnjih, koje su zadužene za orijentaciju u prostoru. Takođe, uočene su i različite kombinacije aktivnosti pojedinih delova mozga, koje nisu karakteristične za budno stanje. Kakav uticaj imaju povišena stanja svesti na ljudski organizam?

Ovim pitanjem se bavi tim naučnika sa Univerziteta Stenford, koji je 1998. godine počeo da ispituje lekovito dejstvo meditacije i mističkih iskustava na telo, pogotovo kod osoba koje pate od dugotrajnih i hroničnih bolesti. Iako istraživanje još nije dalo pouzdane rezultate, postoje snažne naznake da povišena stanja svesti blagotvorno utiču na bolesnike, i da organizam vraćaju u stanje prirodne ravnoteže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.