U trendu

Šta sve treba da znate pre kupovine televizora?

Bez obzira da li televizor koristite za gledanje omiljenih filmova, sportskih događaja ili jednostavno pratite vesti, najbolje bi bilo da odaberete onaj koji će odgovarati vašim zahtevima.

Ipak, ukoliko ste se našli u situaciji da stojite pred zidom sa televizorima u prodavnici, ispred ekrana raznih dimenzija, rezolucija i drugačijih tehničkih karakteristika, onda verovatno znate koliko zbunjujuće mogu delovati svi ti podaci na koje ste naišli.

Da li biste se odlučili za impresivan OLED ekran ili je možda 4K rezolucija dovoljna za vas? U ovom tekstu ćemo vam objasniti na šta bi sve trebalo da obratite pažnju pre nego što kupite televizor.

Razmislite koja je svrha kupovine televizora

Da li ga kupujete za porodično gledanje omiljene serije, za uživanje u filmskim maratonima, igranje video igara ili možda poslovne prezentacije?

Kada odredite svrhu kupovine televizora, biće vam mnogo lakše da se odlučite za određeni model. Samim tim ćete moći da odredite mnogo stvari, kao što su veličina ekrana, rezolucija, pametne funkcije i televizori cena.

Dakle, prvo zastanite na trenutak i razmislite o tome kako ćete ga koristiti. Na kraju krajeva, pravi televizor nije samo onaj koji ima najviše tehničkih karakteristika, već onaj koji najbolje odgovara vašem načinu života i potrebama.

Veličina ekrana: Kako izabrati odgovarajuću dimenziju?

Iako većina ljudi smatra da su veliki ekrani mnogo bolji, ipak to nije uvek tako. Jer oni mogu biti izuzetno skupi i nepraktični.

Recimo, može se desiti da ekrani manji od 55 inča nisu uvek najnovijeg dizajna i performansi. Ipak, neki OLED modeli mogu biti odlični, a pritom je ova standardna veličina uglavnom dovoljna za prosečne sobe.

Za one koji žele da impresioniraju svoje goste ili žele da vide svaki detalj na ekranu, 65-inčni televizori su super opcija. Međutim, budite spremni na nešto veću cenu i proverite da li imate dovoljno prostora za ovaj TV.

Televizori od 75 inča i više su zaista veliki i idealni za ogromne prostorije. Ali, cene za njih mogu biti prilično visoke, a budite spremni i na to da će vam trebati pomoć tokom prenošenja i montaže.

Rezolucija ekrana: Šta znači 4K, 8K i više?

Rezolucija se odnosi na broj piksela ili tačaka svetlosti koji čine sliku na ekranu. Ukratko, što je rezolucija veća, to će se na slici videti više detalja, a vaši omiljeni filmovi i TV emisije će izgledati mnogo bolje.

Trenutno, najčešće rezolucije koje su dostupne na televizorima su HD (poznat i kao visoka definicija ili 720p), Full HD (poznat i kao FHD ili 1080p), 4K (poznat i kao UHD ili ultra-visoka rezolucija) i 8K.

Dakle, obični HD televizori imaju nešto manje od milion piksela, Full HD televizori imaju preko 2 miliona piksela, 4K televizori imaju 8 miliona piksela, dok 8K televizori imaju impresivnih preko 33 miliona piksela.

Drugim rečima, 4K televizor ima otprilike 4 puta više piksela od Full HD televizora, dok 8K televizor ima čak 4 puta više piksela od 4K televizora. Sada dolazi pitanje, koji televizor da izaberete: HD, FHD, 4K ili 8K?

HD televizori su bili najpristupačnija opcija već dugi niz godina, ali sada je 4K postao dosta povoljniji. Sa druge strane, 8K televizori su i dalje prilično skupi, a ponuda 8K sadržaja za gledanje je još uvek ograničena. Zato, ako razmišljate o nabavci novog televizora, za većinu ljudi, 4K model će biti najbolji izbor.

Koju vrstu odabrati: OLED, LED, QLED i LCD?

LED televizori koriste diode za pozadinsko osvetljenje koje prolazi kroz LCD panele kako bi stvorili sliku. Ovi televizori su svetli i pristupačni, ali ponekad mogu učiniti da tamni delovi slike izgledaju bleđe.

Dok KLED TV pruža svetliju i puniju boju, a ima i dodatni sloj kvantnih tačaka, koje poboljšavaju osvetljenost i boju slike. Ako tražite ekran koji ima još bolji kontrast, onda je to Mini-LED TV.
Neki novi televizori koriste stotine ili hiljade Mini-LED dioda za poboljšanje osvetljenosti i kontrasta slike. To znači da ćete dobiti još svetliji ekran i bolji kontrast.

Za savršen kontrast potražite OLED televizore, koji su potpuno drugačiji jer svaki piksel može da se uključi ili isključi. To znači da će crni pikseli biti stvarno crni, što poboljšava kontrast.

Kako izabrati? Ako gledate TV u svetloj prostoriji, LED ili KLED TV su odličan izbor. S druge strane, ako volite da gledate filmove u mraku, OLED TV ima izvanredan kontrast.

Kako do najniže cene za televizor?

Nabavka novog televizora može biti ozbiljan izdatak, bez obzira na to koji model, veličinu ekrana ili brend razmatrate. Međutim, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti kako biste uštedeli novac prilikom kupovine.

Jedna od njih je nabavka televizora onlajn jer ona prvenstveno štedi vreme i novac. Takođe, uz pomoć onlajn kataloga, možete brzo uporediti cene različitih prodavnica i pronaći najbolju moguću ponudu.

Takođe, ne zaboravite da mnogi prodavci dodatno snize cene tokom sezonskih rasprodaja. Na primer, Crni petak u novembru je dan kada možete pronaći jedne od najpovoljnijih ponuda za televizore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar