Upozorenje: Ako dobijete ovu SMS poruku, skinuće vam sav novac sa računa!

Evropu je preplavio niz prevaranata koji su izmislili nov način kako da vas putem bankovnih računa „ojade“ i ostave vas bez ijednog dinara ili evra.

Prevara počinje običnom SMS porukom koja izgleda kao da ju je poslao neko iz banke u kojoj imaju račun.

U poruci stoji da su zaposleni u banci primetili kako je bilo sumnjivih transakcija na vašem računu, a navode i filijalu banke u kojoj se to dogodilo.

U poruci piše i na koji broj morate da se javite ako sa računa niste vi skidali novac.

Britanski mediji pišu da je veliki broj građana Velike Britanije, Nemačke, Španije i Švedske naseo na ovo i pozvali su broj.

Sa druge strane žice javio bi se ozbiljan muški glas koji će od vas tražiti vaše privatne podatke kako bi „proverio“ sve još jednom.

Tu je kraj priče. Možete da se pozdravite sa novcem na računu.

Kler Pirson iz Engleske ovako je ostala bez sve ušteđevine od čak 71.000 funti.

„Pozvala sam broj koji sam dobila u poruci, a jako ljubazan čovek sa druge strane mi je rekao da je napisao izveštaj i da će mi novu karticu poslati za tri dana“, izjavila je ona.

Iako je predosetila da nešto nije u redu, nije poslušala svoj instinkt i ostala je bez novca.

Hari Valop, britanski stručnjak za zaštitu potrošača ističe kako je ova prevara veoma sofisticirana zato što prevaranti šalju poruke koje izgledaju isto kao da ih je poslala banka, piše Dnevni avaz.

 

3 komentara
  1. Aleksandar

    Kalesu, procitaj pazljivije ovaj naivni *bau bau* tekst. U tekstu pise da prevaranti u prvoj *pecajucoj* sms poruci zrtvi pisu (predstavljajuci se lazno kao da su zrtvini bankari) da joj je na racunu bilo sumnjivih aktivnosti i da cak navode odredjenu filijalu te banke gde je to kao primeceno pa su oni navodno zato i upozorili korisnika. To je besmisleno jer bi to znacilo da prevaranti ZNAJU za svoje bezbrojne potencijalne zrtve u kojim tacno bankama svaka od zrtava ima racun.

  2. Kalesu

    Aleksandre, idu na blef. A, kad riba „zagrize“ (naivno ne proveravajući od koga je poruka poslata), sve ostalo saznaju od nje(ga), i dalje je lako…

  3. Aleksandar

    A kako prevaranti znaju 1) neciji broj telefona i 2) u kojoj banci ta osoba ima racun. Prilicno je neubedljiva ova iskonstruisana prica

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike