U trendu

Word – Slanje e-mail poruka

Ako niste znali, iz vašeg MS Word-a možete slati e-mail poruke. Upravo je Microsoft tako i projektovao Word da bude vaš primarni uređivač e-mail poruka. Iz Word-a možete poslati dve vrste poruka:

  • poruke koje će biti poslate u HTML formatu
  • poruke koje će biti poslate u običnom tekstualnom ili RTF (rich text format) formatu.
Pisanjem HTML poruka u Word-u, ne moramo znati jezik za opis stranica – HTML, već je dovoljno da formatiramo dokument kako to inače i radimo za običnu štampu na papiru. Na ovaj način lako možemo kreirati e-mail poruke odličnog izgleda, a ne samo uobičajene, tekstualne poruke.

Otvorite novi dokument u Word-u i kreirajte novu e-mail poruku, formatirajte dokument kao i bilo koji drugi Word dokument. Potom, izaberite meni „File> Send To> Mail Recipient“ ili pritisnite dugme „E-mail“ na Standard paleti alata. Na ekranu će se pojaviti dodatne alatke za elektronsku poštu (kao na slici). Prvo što ćemo uneti je e-mail adresa primaoca, i to u polje „To“. Ako već imamo unetu adresu u adresaru Microsoft Outlook-a, dovoljno je pritisnuti dugme „To“ da bi dobili dijalog prozor „Select Recepients“, u kome ćemo izabrati jednog ili više primaoca tekuće poruke. Na isti način šaljemo kopiju poruke na druge adrese upisom primaoca u polje „Cc“, ili pritiskom na isto dugme i izborom iz Outlook-ove liste. Ostalo je još da upišete naslov samo poruke u polje „Subject“.

Od dodatnih opcija, moguće je prikačiti neku datoteku sa diska, uz samu e-mail poruku. Dovoljno je da kliknemo na dugme „Attach File“ na novoj paleti i u novom dijalog prozoru na disku pronađemo željeni fajl, te pritisnemo „Attach“.

Kada ste kompletirali e-mail poruku, dovoljno je da pritisnete dugme „Send a Copy“. Kopija dokumenta (sa dodatnim fajlovima, ako ih ima) će biti smeštena u Outlook-ov folder „Outbox“, a tekući dokument u Word-u će ostati otvoren za dalju obradu. Kada se prvi put budete „prikačili“ na Internet, e-mail kreiran u Word-u će biti odaslat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.