Zubni telefon

Pored toga što buše zube da bi u šupljinu stavili plombu, zubari bi, u budućnosti, mogli to isto da rade, ali sa ciljem da pacijentu u zub ugrade – mobilni telefon. Iza ove bizarne ideje stoje dva diplomca londonske Kraljevske akademije umetnosti, koja svake godine priređuje izložbu radova svojih studenata. Ove godine, pored mnogih lepih dizajnerskih rešenja, pojavio se i telefon koji može da se smesti u zub.

Iako izloženi „zubni telefon“ nije funkcionalan, jer mu nedostaju čipovi koji omogućavaju komunikaciju, njegovi tvorci, James Auger i Jimmy Loizeau, tvrde da u model minijaturnog mobilnog telefona mogu lako da ugrade tehnologiju koja već postoji. Njihova ideja, čiju su realizaciju omogućili fakultet na kom su studirali i Muzej nauke, već je privukla veliku pažnju; smatra se, štaviše, da je ovakva zamisao početak jednog novog poglavlja u oblasti „nosivih“ uređaja.

Način funkcionisanja ovakvog telefona je sledeći: radio prijemnik prima signale koji se, pomoću minijaturne vibrirajuće ploče, prenose viličnim kostima do uva. Način ugradnje: jednostavan poput plombiranja zuba. Tvorci ovakvog telefona ističu da su mogućnosti primene mnogobrojne, te da bi uređaj mogao naročito da koristi berzanskim mešetarima, kojima su potrebni uvek sveži finansijski izveštaji, i fudbalskim trenerima, koji bi mogli da daju uputstva igračima na terenu, komunicirajući pri tom „od zuba do zuba“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.