U trendu

1 neobičan razlog zbog kog vas pranje sudova „na ruke“ može učiniti srećnijim

Istraživači sa Univerziteta Florida Stejt u Talahaseju sproveli su studiju koja je pokazala da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj blagostanja

Pranje posuđa može biti dobro ako se izvodi na svestan način. Svesnost se definiše kao „obraćanje pažnje na poseban čin, namerno, u sadašnjem trenutku“.

– Da biste prali sudove na pažljiv način, morate biti prisutni dok to radite, primećujući toplinu vode na koži, miris deterdženta za pranje posuđa i osećaj sudova u ruci – kaže spisateljica Kristin Šonvald.

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Florida Stejt, pokazala je da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj dobrobiti, a smanjiti osećaj nervoze i teskobe.

U istraživanju je učestvovao 51 volonter. Polovina je dobila zadatak da pročita odlomak koji se odnosio na čulno iskustvo pranja posuđa, a ostali odlomak o pravilnim tehnikama pranja posuđa. Učesnici su usmeno i pismeno izneli svoje interpretacije čitanja, a zatim je svako do njih oprao 19 već čistih posuda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.