U trendu

12 stvari koje nikada ne bi trebalo da sipate u odvod: Izbegnite začepljene odvode i skupe popravke

Odgovornost u upravljanju otpadom nije samo pitanje sprečavanja smetnji u životnoj sredini, već i korak ka održavanju čistih i zdravih izvora vode. Pravilnim odlaganjem otpada svako od nas može doprineti zelenijoj i zdravijoj budućnosti. Pre nego što bilo šta sipate u kanalizaciju, razmislite o dugoročnim posledicama svojih postupaka.

Zašto je važno paziti šta sipamo u odvod?

Izlivanje neodgovarajućih supstanci u odvod može izazvati ozbiljne probleme. Na primer, masti i ulja se mogu stvrdnuti i stvoriti začepljenja u cevima. Hemijske supstance, kao što su neka sredstva za čišćenje, mogu oštetiti vodenu floru i faunu i kontaminirati vodu za piće. Dodatno opterećenje predstavljaju i postrojenja za prečišćavanje, koja nisu projektovana za tretman svih vrsta otpada i mogu prouzrokovati ispuštanje neprečišćene vode u životnu sredinu kada su preopterećena.

Lekovi: Pilule i drugi lekovi sadrže hemikalije koje mogu da naškode vodenom ekosistemu. Umesto da ih sipate u kanalizaciju, odnesite ih u apoteke gde će biti uništene kako treba.

Ulje za kuvanje: Kada se ulje ohladi, ono se učvršćuje i može izazvati ozbiljne blokade. Sakupite ulje u posebne posude i pošaljite ga na reciklažu.

Brašno: Kada brašno dođe u kontakt sa vodom, ono nabubri i brzo formira začepljenja. Umesto da idete u kanalizaciju, bacite brašno u organski otpad.

Ostaci kafe: Talog kafe se može nakupiti u cevima. Možete ga koristiti kao đubrivo za biljke ili ga baciti u kompost.

Vlažne maramice: Iako su označene kao ‘biorazgradive’, one često i dalje izazivaju probleme u kanalizacionim sistemima.

Kondomi: propuštaju i mogu začepiti odvod. Uvek ih bacajte u smeće.

Boje i rastvarači: Sadrži hemikalije koje mogu štetiti vodi i životnoj sredini. Proverite lokalne smernice za odlaganje opasnog otpada.

Sredstva za čišćenje, posebno ona sa agresivnim hemikalijama: Neka sredstva za čišćenje mogu oštetiti cevi i oštetiti vodeni ekosistem.

Žitarice i orašasti plodovi: Kao i brašno, one mogu nabubriti i uzrokovati blokade.

Građevinski materijal kao što je gips: brzo se veže i začepljuje odvod.

Plastika i ambalaža: Nikada ne bi trebalo da završe u odvodu jer se ne raspadaju.

Masni ostaci i sosovi: mogu izazvati nakupljanje i začepljenje odvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.