3 brza trika da prepoznate da li je lubenica slatka i pre nego što je rasečete

Po boji “mesa” lako je prepoznati sočnu lubenicu, ali kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše. Za biranje zrele lubenice potrebno vam je malo sreće, a pomoći će vam i jednostavni trikovi, piše Pun kufer.

Mrlja od zemlje

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Birajte plod bez oštećenja

Površina lubenice trebalo bi da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

Testirajte težinu lubenice

Možda vam se teška lubenice ne nosi iz prodavnice kući, ali upravo bi najtežem plodu trebalo da pridajete najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Pogledajte u videu kako prepoznati sočnu lubenicu i kako je brzinski iseći za letnje osveženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.