U trendu

3 domaća prirodna sredstva za čišćenje za kuhinju, kupatilo i staklo koja su bolja i efikasnija od kupljenih u prodavnici

Recept za tri domaća prirodna sredstva za čišćenje…

U današnje vreme, kada smo sve više svesni važnosti očuvanja životne sredine i našeg zdravlja, domaća prirodna sredstva za čišćenje postala su pravi hit. Ne samo da su ekološki prihvatljivi, već su i bezbedni za upotrebu u kućnom okruženju gde ima dece i kućnih ljubimaca. U nastavku vam predstavljam tri jednostavna recepta za domaća prirodna sredstva za čišćenje koja će vaš dom pretvoriti u blistavu oazu čistoće.

Sredstvo za kuhinju

Za sredstvo za čišćenje koje efikasno uklanja masnoću i čisti površine, potrebni su nam limunov sok i soda bikarbona. Pomešajte sok od pola limuna sa kašičicom sode bikarbone. Ova mešavina se može koristiti za čišćenje posuđa, bakarnih šerpi, podnih površina, pločica i šankova.​

Višenamensko sredstvo za čišćenje: Pomešajte 1 šolju destilovane vode, 1 šolju belog sirćeta ili domaćeg sirćeta od pomorandže, 15-20 kapi odabranog eteričnog ulja. Koristi se za čišćenje drugih površina osim mermera, granita i kamenih površina.

Pasta za čišćenje sudopere: Pomešajte 1 šolju sode bikarbone, 1/4 šolje tečnog kastilskog sapuna i 1 kašiku vodonik peroksida. Nanesite na prljave i masne površine.

Sredstvo za čišćenje kupatila

Kombinacija sirćeta i deterdženta za suđe je odlična za čišćenje kupatila. Zagrejte lonac sa sirćetom, u njega sipajte malo deterdženta za pranje sudova. Sipajte u bocu sa raspršivačem, dobro protresite i imate spremno sredstvo za čišćenje prozora, ogledala, lavaboa, slavina i drugih površina.​

Višenamensko sredstvo za čišćenje: Pomešajte 2 kašike tečnog kastilskog sapuna, 1 kašiku sode bikarbone, 2 šolje tople vode i po želji dodajte 30 kapi čajevca i 20 kapi slatke narandže ili drugih eteričnih ulja. Koristi se za čišćenje svih površina u kupatilu.

Sredstvo za čišćenje stakla

Koristite alkoholno sirće za kristalno čiste prozore i staklene površine. Pomešajte nekoliko kašika sirćeta sa vodom i ovom mešavinom temeljno očistite staklene površine. Po potrebi dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja za prijatan miris.

Sredstvo za čišćenje stakla: Pomešajte 1/2 šolje sirćeta i 1/3 šolje alkohola u raspršivaču od pola litra, a zatim dopunite destilovanom vodom. Po želji dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja. Nanesite sredstvo za čišćenje na staklo i obrišite krpom od mikrovlakana.

Dodatni saveti:

  • Kada čistite kuhinju, ne zaboravite na teško dostupna mesta kao što su rerna i sudopera.
  • Kada čistite kupatilo, fokusirajte se na uklanjanje bakterija i sprečavanje buđi.
  • Kada čistite prozore, koristite krpu od mikrovlakana ili brisač kako biste sprečili pojavu mrlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar