3 saveta da oživite svoje hortenzije, raskošno će cvetati i bujaće ponovo kao iz vode

Počelo je cvetati mnogima omiljeno letnje cveće – hortenzije u najlepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i belih tonova.

Danas su leta nezamisliva bez njih, a odlična je vest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima.

Uz ova 3 saveta cvetaće kao lude:

1. Zalivajte ih dvaput dnevno
Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tekom najvećih letnih vrućina potrebno zalevati ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje biti u redu. Ove biljke imaju veliku moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

2. Pripazite na veličinu tegle

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Smestite ih u hlad

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti tamo gde nije jako sunce. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.