U trendu

3 zlatna pravila za pranje veša: evo šta u mašinu ide zakopčano, šta otkopčano

Za neke odevne komade potrebno i preporučljivo prati u mašini zakopčane, a neki ne mete zakopčavati jer će se baš tako lakše uništiti. Ili će uništiti drugo rublje u bubnju ili čak i mašinu.

Evo tri jednostavnih pravila.

1. Odeća sa rajsferšlusom

Otkopčani patentni zatvarači ne samo da mogu da oštete delikatnu odeću nego mogi i izgrebati vrata veš mašine. Zato čak i proizvođači mašina u uputstvima za korištenje preporučaju sve rajsferšluse zakopčate pre pranja.

2. Odeća koja ima dugmiće

Ako perete košulje, bluze, haljine i drugu odeću s dugmićima zakopčane – grešite. Zakopčana dugmad može se ne samo iščupati nego može čak i pocepati tkaninu na mestu gde je prišivena. Možda ne kopčate namerno dugmiće pre pranja, ali i slučajno se može potkrasti koji zakopčani komad. Na primer, kada vaš dragi preko glave skine košulju i baci je za pranje. Poznato, zar ne?

3. Odeća koja se kopča kukicama

Govorimo o onim kukicama kao na grudnjaku. Dakle, i one se mogu zakačiti na druge komade odeće u mašini i one nežnije mogu pocepati, a pletivu izvući niti. Njih i ne možete zakopčati pre pranja jer prelabavo drže i otkopčaće se. Zato te predmete perite odvojene, u platnenoj vrećici – kako bi grudnjake trebalo i inače prati. Sigurno ste već čuli neki slučaj da je žica izašla iz grudnjaka, iz bubnja otišla dalje i pokvarila mašinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar