U trendu

4 greške svi prave kada se rashlađuju pomoću klime: Uređaju se smanjuje efikasnost i troši više struje

Stručnjaci upozoravaju na uobičajene greške koje mogu povećati troškove i smanjiti efikasnost klima uređaja. Evo nekoliko saveta kako da se rashladite bez ovih neželjenih posledica, piše Bestlife.

Redovno proveravajte filtere na rashladnom uređaju

Važno je da redovno proveravate filtere vašeg klima uređaja kako biste održali njihovu čistoću. Čist filter omogućava protok veće količine vazduha u uređaj, dok prljav filter može ograničiti protok vazduha i dovesti do ulaska nekondicioniranog vazduha.

Nečisti vazduh ima veću temperaturu i vlažnost, što otežava hlađenje i povećava potrošnju energije. Zato se preporučuje redovno čišćenje ili zamena filtera.

Ne postavljajte prenisku temperaturu

Iako je primamljivo spustiti temperaturu na najnižu moguću vrednost tokom letnjih vrućina, to nije potrebno i može povećati potrošnju energije.

Stručnjaci preporučuju da termostat postavite na prijatnu temperaturu koja vam odgovara, kako biste smanjili opterećenje klima uređaja i troškove energije.

Izbegavajte često podešavanje termostata

Često podešavanje termostata ometa stabilnost temperature u prostoru. Ako često menjate postavke, klima uređaj će se uključivati i isključivati češće, što smanjuje njegovu efikasnost.

Preporučuje se postavljanje termostata na željenu temperaturu i ostavljanje na istoj postavci tokom dužeg perioda kako bi se održala konstantna temperatura.

Držite vrata i prozore zatvorenima dok rashlađujete

Održavanje vrata i prozora zatvorenim dok klima uređaj radi je važno kako bi se sprečio ulazak toplote spolja. Otvaranje vrata i prozora dopušta ulazak toplom vazduhu i otežava hlađenje prostora.

Zato je preporučljivo držati vrata i prozore zatvorenima tokom rada klima uređaja kako bi se postigla maksimalna efikasnost hlađenja, prenosi Danas.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.