U trendu

4 pravila za negu sobnih biljaka pred proleće: Uradite ovo i biće lepše i bujnije nego ikada

Vreme je da sobne biljke pripremite za dolazak sunčanijih dana

Posle zimskog perioda sobnim biljkama je uvek potrebna posebna nega kako bi u proleće nastavile da rastu i kako biste ih sačuvali od propadanja.

Botaničari kažu da je potrebno da ispoštujete četiri pravila. Uz njih će sobno cveće biti zdravije, lepše i bujnije nego ikada.

1.  Vidite da li bi biljku trebalo presaditi

Neophodno je da proverite da li je potrebno da biljku presadite, odnosno da joj  promenite zemlju u kojoj  raste.

Proverite koliko brzo apsorbuje vodu, a nova zemlja će joj biti potrebna, ako se ova u kojoj je brzo suši.  Ukoliko biljku držite duže od godinu dana u istoj zemlji, možda je pravi trenutak da je presadite.

2. Proverite da li je vašem cveću potrebna veća saksija

Ovo nije isto  što i presaditi biljku u drugu zemlju.  Znaćete da je cveću potrebna veća saksija ako ga pažljivo izvadite i pogledate koren.

Ukoliko vidite više žilica korena nego zemlje, to znači da je mu je saksija mala i da je vreme za veći prostor. Zajedno sa busenom biljku prebacite u veću saksiju i dodajte još zemlje, a zatim je po potrebi i malo prihranite na uobičajen način.

3. Razmnožite biljku

Vreme pred proleće je idealno da od biljke koju već imate dobijete nove mladice. Ovo je odličan način da se rešite viška grančica i dobijete nove, mlade biljke koje ćete gajiti ili njima obradovati neku svoju prijateljicu.

4. Prolećno čišćenje sobnog cveća

Sobne biljke skupljaju prašinu, pa im je poželjno povremeno prebrisati listove i tokom zime, pogotovo što je prašina na listovima podložno tle za razmnožavanje biljnih vaši.

Zato bi pre proleća trebalo obavezno da vlažnom krpom ili peškirom očitite listove sobnog cveća. Time ćete umanjiti rizik od razmnožavanja vaši, ali ćete i omogućiti lišću da lakše vrši fotosintezu, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar