U trendu

4 svete biljke: Svako dvorište mora da ih ima – leče, štite dom i porodicu

Baštovanstvo zahteva mnogo planiranja, a biljke se u skladu s godišnjim dobima smenjuju. A ako uz vrtlarstvo volite i da koristite određene biljke kao začine, počnite s uzgajanjem ove četiri lekovite biljke. Lako se održavaju, ne zahtevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor.

Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjeameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim i manje vlažnim uvjetima.

Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i jedinjenjima koji podržavaju imunitet pa može zaštititi od virusnih infekcija.

Eterična ulja u tamjanu, takođe, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano

Origano vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a ovaj mirisni član porodice mente dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu.

Karvakrol, limonen i druga antioksidativna jedinjenja, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja vuče poreklo s evropskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u vrtu.

Tradicionalno se koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i snazi imuniteta.

Bogat je raznim fitohemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protivupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni žbun koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini.

Poreklom je s Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama.

Bogat je ruzmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim jedinjenima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)