U trendu

4 velike greške pravimo kad spremamo kajganu, profi kuvari tvrde

Profesionalni kuvari znaju koje greške pravimo kad spremamo kajganu. Šta obavezno treba da uradite?

1. Uvek procedite jaja pre nego što ih pripremite

Kuvar Niesha Arrington iz Bravo’s Top Chef kaže da jaja uvek treba procediti pre kuvanja zbog njihove teksture.

„Umutite umućena jaja, a zatim procedite smešu jer albumin (protein jajeta sa 80% belanaca) ima mnogo vode i ne rastvara se“, kaže Arington, dodajući da će vam to dati lepu, glatku teksturu.

2. Začiniti jaja tek kada su gotova

Gordon Remzi kaže da različiti začini, posebno dodavanje soli, mogu promeniti teksturu jaja, pa u svom Jutjub videu o tome kako se priprema kajgana; koji je pregledan čak 40 miliona puta; poznati kuvar je upozorio da ne treba prerano začinjavati.

„Ako smesu odmah posolite, ona će donekle razbiti jaja i dati im vodenastu teksturu“, kaže Remzi, koji umesto soli ili bibera u umućena jaja odmah dodaje puter, a tek na kraju posolite.

3. Umesto mleka dodajte malo vode

Iako mnogi misle da je mleko zaslužno za kremastu teksturu kajgane, to uopšte nije tako, a mnogi kuvari tvrde da će ih samo istanjiti.

4. Držite tiganj na srednjoj vatri

Mnogi ljudi prekuvaju svoju kajganu, kaže australijsko-francuski kuvar Manu Feildel, „jer ih kuvaju na previsokoj temperaturi“. Poznati kuvar kaže da na ovaj način kajgana postaje pregusta, pa preporučuje da se pripremaju na srednjoj vatri, dodao je on za Daily Star.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar