U trendu

5 grešaka koje pravite kada negujete kaktuse, izbegnite ih, stradaće!

Nemojte praviti ovih pet najčešćih grešaka kada negujete kaktuse:

1. Kontejneri bez rupa

Lepo je videti kaktuse u šarenoj i veseloj posudi, ali ako nema rupe na dnu, čeka vas katastrofa. Većina sukulenata preferira suvo tlo, ali korišćenje kontejnera bez drenažnih rupa povećava šanse za truljenje, jer će se višak vode slegnuti na dno posude i bukvalno utopiti koren vaše biljke.

Kaktuse treba posaditi u kontejner sa drenažnim rupama, koji je manji od ukrasnog kontejnera koji želite da koristite. Tokom zalivanja izvadite biljku iz ukrasne posude i sačekajte da se sav višak vode ocedi pre nego što je vratite.

2. Prskanje umesto zalivanja

Pošto sukulentima nije potrebno mnogo vode da bi preživeli, možda mislite da je prskanje dobar način za održavanje biljke. Ali nije. Folijarno prskanje je odlično za biljke koje cene dodatnu vlagu poput mnogih paprati i drugih tropskih vrsta koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ali prskanje sukulenata može da ih ošteti, pa čak i da dovede do truljenja, piše Cdm.me.

3. Premalo vode

Istina je da većina sukulenata može da preživi nekoliko nedelja ili čak mesec dana bez vode, ali to ne znači da ih nikada ne treba zalivati ili da mogu da prežive sa samo nekoliko kapi. Sukulenti preživljavaju sušu tako što zadržavaju višak vode u listovima ili bodljama, a ponekad i u korenu, ali ako često ostavljate biljke bez vode nekoliko nedelja, one mogu početi da se smežuraju i opadaju lišće.

Umesto toga, obratite pažnju na tlo – kada se osuši, vreme je za zalivanje. Proverite vrhom prsta – ako osetite vlagu, još uvek imate vremena, ali ako je zemlja suva – odmah zalijte biljku.

4. Nedostatak svetlosti

Budući da su pustinjske biljke, sukulentima je potrebno mnogo jakog ili čak direktnog svetla da bi uspeli. Međutim, zbog njihove reputacije otpornih sobnih biljaka, izgleda da mogu da prežive bilo gde, čak i u mračnim prostorijama bez mnogo prirodnog svetla.

Bez dovoljno svetlosti, često gube boju i počinju da izdužuju svoje lišće ili bodlje da bi pronašli svetlost. Kada kupujete biljku, proverite koliko joj je svetla potrebno i zatim se prilagodite njenim potrebama.

5. Previše sukulenata u istom kontejneru

Fotografije često prikazuju prelepe aranžmane kaktusa, čak i nagomilane jedan na drugom, ali im takva sadnja neće obezbediti neophodne uslove za razvoj i napredovanje.

Sukulenti mogu bolje da podnesu skučen prostor za uzgoj od većine biljaka, ali ako imate gomilu njih nagomilanih zajedno, vremenom će početi da se takmiče za resurse kao što su voda i hranljive materije u tlu. Osim toga, izbegavajte sadnju kaktusa sa drugim biljkama koje imaju potpuno različite potrebe za negom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar