U trendu

5 iznenađujućih stvari koje privlače mrave u vaš dom, tvrde stručnjaci

Svi znamo da mrave privlače šećer i mrvice, ali što drugo donosi ove neželjene štetočine? Ništa nije gore nego otići uzeti hranu iz svog ormarića ili ostave i videti mrave kako gmižu svuda unaokolo. Ova sićušna stvorenja su u stalnoj potrazi za svojim sledećim obrokom i vaš dom može imati upravo ono što traže – posebno leti.

“Nekoliko razloga zašto će se preseliti unutra su promena vremena i iscrpljenost izvora hrane spolja”, kaže Dejvid Prajs, direktor tehničkih usluga i saradnik sertifikovanog entomologa u Mosquito Joeu. Svi znamo da mrave privlače prosuti šećer i mrvice, ali što drugo donosi ove neželjene štetočine? U nastavku donosimo savete stručnjaka o iznenađujućim stvarima koje privlače mrave u vaš dom, piše Best Life.

Eterična ulja

Možda ste čuli za korišćenje eteričnih ulja za teranje mrava. I istina je, mirisi poput limunske trave, pitome nane, karanfilića i kedrovine mogu držati mrave podalje. “Ove mešavine ometaju tragove feromona koje koriste za navigaciju, komunikaciju i pronalaženje hrane”, kaže Prajs. Ali s druge strane, neka eterična ulja mogu dovesti do više mrava. Baš poput hrane ili pića s puno šećera, “eterično ulje u kombinaciji sa šećerom ili parfemom može izazvati privlačnost”, kaže Prajs. On predlaže da se klonite bilo čega sa slatkim voćnim ili cvetnim mirisima ako pokušavate da izbegnete najezdu mrava. A ako jednostavno ne možete da odolite slatkoj mešavini, svakako proverite da li je dobro zatvorena.

Hrana za kućne ljubimce

Mravi su uvek u potrazi za hranom i nije ih briga pripada li ta hrana vama ili vašim ljubimcima. “Mačke, psi i drugi kućni ljubimci takođe mogu nenamerno pozvati mrave u vaš dom”, kaže Džim Frederiks, glavni entomolog i potpredsednik za odnose s javnošću pri National Pest Management Association. Posude za hranu i vodu mogu privući mrave pa je važno održavati ih čistima. Rajan Farli, izvršni direktor LawnStartera, napominje da mrave privlače proteini, masti i šećeri koji se nalaze u hrani za kućne ljubimce. Ako bilo šta od hrane vašeg ljubimca izostavite duže vreme, lako može privući mrave. “Da biste to izbegli, pokušajte da svog ljubimca hranite u tačno određeno vreme, umesto da ostavljate hranu napolju ceo dan, i čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama”, kaže Farli. Očistite sve vodene nerede odmah jer mrave privlače i izvori vode.

Aparati u kuhinji

Prilično je uobičajeno da se mravi nastane u vašoj kuhinji – to je ipak žarište hrane. Ali možda traže zalogaj na nepoznatim mestima. “Pazite na mesta na kojima bi mogli da budu skriveni komadići hrane, mrvice u tosterima ili ostaci hrane u mašinama za pranje posuđa privlačni su mravima”, kaže Frederiks. Nije važno jesu li ti uređaji zatvoreni ili se ne koriste, mravi će i dalje moći da pronađu ulaz. Važno je sve održavati čistim i eliminisati sve što se može smatrati izvorom hrane ili vode, prenosi Večernji list.

Uređenje dvorišta

Svako uređenje krajolika oko temelja doma zapravo može da donese mrave—u zavisnosti od zelenila ili cveća koje ste tamo posadili. Mat Friman, menadžer ogranka i stručnjak za suzbijanje štetočina u Clark’s Termite & Pest Control, objašnjava da su ruže, gardenije i indijski jorgovan domaćini mnogim vrstama biljnih vaši (male štetočine koje isisavaju hranjive materije iz biljaka). Ako vaš grm ima populaciju biljnih vaši, verovatno će tamo biti i mrava. “Ove štetočine luče materiju bogatu šećerom poznatu kao ‘medna rosa’ kojom mravi vole da se hrane”, kaže Friman. Jedan od načina da to sprečite je da svoje biljke održavate uredne i podsečene i da im ne date previše vode. “Preterano zalivanje u blizini korena stvoriće privlačnost jer biljnim vašima pružaju izvor hrane, a kada populacija mrava postane veća od izvora hrane, oni će se useliti unutra”, kaže Prajs.

Curenje vode

Mravima je potrebna voda, pa možda i nije veliko iznenađenje videti da bi curenje vode moglo da bude razlog za njihovo nastanjivanje. “Smanjenje vlage i stajaće vode oko vašeg doma može uveliko pomoći u sprečavanju mrava”, kaže Frederiks. Ne bi trebalo čekati da popravite cevi koje cure. Stalno pazite na nova vlažna područja kako bi mravi imali manje šanse da uđu unutra. Friman kaže da mrave stolare posebno privlači vlažno drvo, što je često rezultat curenja vode, pa bi trebalo zameniti sva oštećena područja što je pre moguće. “Razmislite o korišćenju odvlaživača u vlažnim podrumima, malim prostorima ili na tavanima”, kaže Frederiks. “Napolju osigurajte da odvodi i oluci ispravno funkcionišu kako bi voda oticala od temelja kuće.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar