U trendu

5 NAJBOLJIH mesta za čuvanje biljaka tokom zime: Na ova 2 mesta NIKAKO ne smete!

Biljke ne bi trebalo da stavljate na mesta gde može doći do promaje, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore

Došla je zima, a samim tim i vreme kada treba odabrati mesto na kom će vaše biljke prezimiti i usput napredovati tokom hladnih dana.

Biljke ne bi trebalo da stavljate na mesta gde može doći do promaje, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potiču iz tropskih krajeva pa zbog toga najbolje uspevaju na blagim temperaturama (između 18 i 23 stepeni).

Predstavljamo vam nekoliko opcija gde možete staviti svoje biljke tokom zime.

Blizu prozora
Većina biljaka zimi miruje, ali to ne znači da ne rastu tokom zime i da im ne treba svetlo. Važno je da biljkama pružite odgovarajući pristup svetlosti i suncu tokom svih godišnjih doba, pa tako i tokom zime.

U ovo doba godine najbolje mesto je u blizini prozora, ali ne i na samom prozoru zbog hladnoće.

Izložite biljke

Manje i snažnije biljke poput sukulentne biljke mogu da napreduju ako se stave zajedno u jednu veliku posudu poput činije.

Kupatilo
Biljke koje žude za vlagom kupatilo može biti sjajno mesto sve dok ima malo prirodnog svetla. Postavite ih na pod ili pult, a ako želite da budete malo kreativniji možete da napravite zelenu oazu.

Kokedama
Kokedama je poseban stil gajenja biljaka poreklom iz Japana. Za pravljenje kokedame potreban je supstrat koji se sastoji od 70 odsto treseta, 25 odsto gline i 15 odsto peska. Ovu smesu treba izmešati kako biste dobili kuglu koja nije rastresita, a ni previše čvrsta. Zatim, sa izabrane biljke pažljivo uklonite zemlju oko korena i stavite je u malu rupu koju ste napravili u lopti. Vodite računa da ceo korenov sistem bude prekriven.

Svežu mahovinu koju ste kupili u cvećari ili rasadniku rasporedite oko kugle nežno je utiskujući u smesu. Za ovaj korak možete koristiti i suvu mahovinu, a stručnjaci preporučuje sfagnum, tzv. zlatnu mahovinu. Nakon toga loptu čvrsto vežite gerber žicom dok se mahovina ne adaptira i ne počne da raste; kasnije je možete ukloniti.

Za kraj potopite napravljenu kokedamu u kofu sa vodom na oko 10 minuta.

Možete koristiti bilo koju biljku sa manjim korenom kojoj odgovara hladovina. To je bitno zbog mahovine kojom je koren obložen, jer ona ne podnosi direktnu izloženost suncu. Preporučljivo je da izaberete bršljan, različite lukovice, ciklame, ljubičice, kaktuse, paprat.

Police
Biljke možete da postavite na police i tako dekorisati svoje zidove i napraviti zelenu oazu. Police su odlične ako imate kućne ljubimce koji vole da kopaju, ali ako bušenje rupa ne dolazi u obzir u vašem domu, biljke možete da stavite na visoke ormariće.

Obavezno premestite biljke pre zime i smanjite zalivanje, pazite na insekte i održavajte zdrav nivo vlažnosti tokom cele zime kako bi biljkama bilo ugodno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar