U trendu

5 najčešćih grešaka kod nege cveća na balkonima i terasama: Ovo su trikovi kako da ih izbegnete

Sa dolaskom prvih vrućina mnoge biljke često posustaju. Razlozi za to su brojni, a dobra vest je da se oni mogu izbeći.

Ovo su najčešće greške koje pravite, kada su vaše letnje biljke u pitanju.

1. Pravi odabir pozicije

Neke cvetnice vole sunce, druge preferiraju mesta u polusenci, a treće najbolje uspevaju u hladovini. Većini biljaka će odgovarati balkoni i vrtovi koji su orijentisani na zapad ili istok, dok će severni položaj biti povoljan samo za neke.

2. Čistoća je jako važna

Druga najčešća greška je manjak čišćenja. Redovno uklanjajte uvele i osušene delove, kako bi mogli da izrastu novi cvetovi.

3. Prava količina vode

Treća najčešća greška odnosi se na zalivanje. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako treba izbegavati polivanje cveta. Neke biljke leti je potrebno zalivati i dva puta na dan, drugima će, na primer petunijama, prevelika količina vode onemogućiti cvetanje.

Ključno je pratiti biljku i njene potrebe, proveravati vlažnost zemlje i osigurati drenažu.

4. Dobro i loše okruženje

Jako je važno i znati koje biljke imaju slične potrebe kako bi dobro rasle na balkonu ili vrtu. Svakako treba im posvetiti pažnju i dati vremena za cvetanje, ako želite da imate rascvetali balkon sve do jeseni, ključno je imati čije se cvetanje smenjuje. Pazite i na odnose među biljkama, nanu na primer uvek sadite u zasebnu saksiju jer se prilično brzo širi, a za odbranu od štetočina posadite kadificu.

5. Borba sa štetočinama

Zanemarivanje bolesnih biljaka je veoma česta greška. Ako neke od biljaka napadnu štetočine, nemojte ih zanemarivati jer problem neće nestati, samo će se proširiti na druge bijke. Petunije na primer više od ostalih privlače štetočine i zato ih adekvatno i na vreme zaštitite, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.