U trendu

5 najotpornijih vrsta cveća, ove divne biljke uspevaju na terasi – ni vrućina im ne smeta

Ako ne volite biljke oko kojih morate mnogo da radite i da stalno brinete o njima, postoje i one koje ne zahtevaju preteranu brigu. A nema ništa lepše od mirisa i izgleda balkonskog cveća u kojem možete da uživate čak do zime.

Izaberite neko od ovih pet najoptonijih vrsta cveća.

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih letnjih cvetova, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohteva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvetnice, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće koja traje celo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najlepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat. Ako želite da vam kadifica cveta celo leto, obvezno joj uklanjajte ocvale cvatova i redovno ih prihranjujte i zalivajte.

2. Muškatle su takođe poznate po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakteriše ih uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten.

Muškatle dolaze u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast im treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca, te propustan supstrat. Kako bi lepo rasla, obavezno joj uklanjajte ocvale cvetove i požutele listova kako se ne bi razvile bolesti.

Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta, beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova, pazite da nije previše na vetru. Petunije negujte redovnim zalivanjem, te prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvetale. U drugom delu leta biljke možeteorezati na 20 cm od nivoa zemljišta, dobro ih prihraniti i ponovno će cvetati do jeseni, prenosi Objektiv.

4. Dan-noć će se uspešno održati na svakoj vrsti tla. Ovo zahvalno cveće je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima.

Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cveta – peteročlani cvet s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta.

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cveta koja može biti u svim nijansama od bele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvetovima u kombinaciji dve ili više boja.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište te propustan supstrat.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano prosuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar