U trendu

5 „zlih“ biljaka donose strašnu nesreću, možda ih već imate u svojoj blizini

Pazite šta sadite

Kako se veruje da određene biljke donose sreću i blagostanje ili imaju lekovita svojstva, tako postoje verovanja da određene biljke mogu doneti i nesreću onima koji žive sa njima.

Recimo, svi znaju da su hrast i dren posebne biljke koje su sinonimi za zdravlje, dok se za pojedino drveće često mogu čuti mitovi i legende koje bi i najhrabrijim uterali strah u kosti.

Stari Sloveni su govorili da određene biljke mnogu biti i zle, pa da ih nikako ne treba gajiti u blizini porodičnog doma.

Bagrem

Za bagrem  se tvrdi da nije dobro drvo. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće. Zvali su ga “nerod” (“bez roda”), a kalemljenje ovog drveta smatrali su skrnavljenjem.

Orah

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Breza

Slično, Srbi veruju da je Isus razapet na krstu od brezovog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao “brekinju”, kažu stari, razboleo bi se, ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Tuja

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često oboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar