U trendu

7 jednostavnih trikova – Evo kako da oterate zmije podalje od dvorišta, kuće ili bazena

Kako biste bili sigurni da nikada u svom dvorištu više nećete zateći zmije postoji mali trik. Ako vam u blizini živi jež, on je najbolji saveznik protiv zmija koje ih se panično boje. Nitko ne voli da vidi zmiju u svojoj blizini, stoga saznajte kako jednostavno oterati zmije iz bašte  i oko kuće i od čega zmije beže.

Prva linija odbrane od zmija u naseljima je održavanje okoline urednom kako biste smanjili broj mesta na koje se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo.

Sredstvo protiv zmija

Ako vam se čini da zmije uvek pronalaze put u vaše dvorište, držite ih podalje uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, utopite stare krpe ili odeću u amonijak i ostavite na par mesta u dvorištu.

Ulje cimeta i karanfilića – ova kombinacija ne prija zmijama i rasteruje ih. Poprskati područje koje želite zaštititi.

Sirće protiv zmija
Ako želite da se zmije i insekti drže podalje od vašeg bazena pospite sirće po ivicama bazena.

Sumpor
Sumpor u prahu nije toksičan ali ima veoma neprijatan i jak miris pa se preporučuje korišćenje maske. Može se stavljati u pukotine ili slična mesta kuda bi zmije mogle proći.

Naftalin
Stručnjaci preporučuju da se kao sredstvo zaštite od zmija, ali i od drugih gmizavaca  koristi miris naftalina. Ova metoda se vrlo lako primjenjuje, plastična flaša se raseče, te se u nju sipa naftalin, pa se prekrije da ga ne bi kiša isprala. Ostavi se tako u dvorištu, a zmije taj miris osete na velikoj udaljenosti, pa se zbog toga neće zadržavati u okolini.

Soda bikarbona
Sodu nemojte jednostavno prosipati, nego je sipajte u malim hrpicama u razmacima od jedan do dva metra. Možete je sipati po bašti, travi, betonskim površinama, ili bilo kojoj drugoj podlozi, pa čak i po krovu.

Naime, do delovanja dolazi kada soda počne da prima vlagu, ispušta miris koji ne oseti naš nos, ali zmije ga jednostavno ne podnose.

Kocke za potpalu
Stavite kocke po svom dvorištu na razna mesta, one osete miris i neće biti vaš nepoželjni gost u bašti ili oko kuće.

Biljka limunske trave

Posadite limunsku travu po spoljnjem delu svoje kuće ili garaže kao sredstvo protiv zmija.

Posadite pelen

Poput limunske trave, pelen (iz roda Artemisia) može pomoći u sprečavanju zmija. Zmije jednostavno ne vole njegov miris.

Beli luk

Zmije ne vole beli luk. Napravite sprej seckanjem belog luka i dodavanjem u ulje (bilo koje ulje će delovati.) ostavite beli luk u ulju nekoliko nedelja pa ga procedite. Naspite ulje u bocu s raspršivačem i prskajte po područjima u kojima se zmije skrivaju.

Ekstraktovano ulje cimeta koje sami možete pripremiti.

Potrebno vam je:

  • nekoliko štapića cimeta
  • čisto maslinovo ulje (rafinirano)

Kompletne štapiće cimeta stavite u staklenu teglu. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 sedmice. Svaki dan dobro promućkajte. Nakon tri sedmice procedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu flašu.

Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno. Bilo bi najbolje da tegla bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja). Što je veći broj štapića cimeta to bolje.

Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omeru 1:5 u odnosu na ulje, (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mlevenjem i dugotrajnim stajanjem samlevenog cimeta gube mnoga lekovita svojstva.

Ulje će imati sjajan miris i ukus. Kombinacija već lekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim korisnim i lekovitim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za spoljnu tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jaki antioksidans koji sprečava oštećenja i štiti ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.

(narodnilijek.com)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.