7 jeftinih trikova naših baka koji nam i danas mogu olakšati život: Provereno su od pomoći

Trikovi naših baka koje svako treba da zna

Naše bake i mame znale su jednostavne, a jeftine trikove koji su im olakšavali život, bez velikih novčanih ulaganja.U vreme kada nije bilo hemije koja je toliko moćna da čini čuda u čišćenju i skidanju fleka, one su se dovijale na razne načine.

Donosimo vam sedam proverenih trikova koje su koristile bake, a koji vam mogu olakšati svakodnevne obaveze.

1. Očistite zagoreli tiganj slanom vodom

Svakoj domaćici se dešava da nešto zagori, tiganj ili šerpa. Naše bake su koristile jednostavan trik da posuđe opet zablista. U zagorelu šerpu ili tiganj stavite so i preko sipajte vodu, pa kuvajte 20 minuta. Posle toga sud uobičajeno operite, a rezultat će biti neverovatan.

2. Produžite vek laku za nokte

Starije žene su iskusnije i znaju da ekonomišu. Verovatno vam se desilo da ste pošli na večeru, u goste ili u izlazak i da vam baš treba lak za nokte kjoji se u međuvremenu sasušio. Naše mame ili bake su to jednostavno rešavale. Dodavale su u lak aceton, kako bi ga razredile. Potom bi ga promućkale i bio bi spreman za upotrebu, bar za prvu pomoć.

3. So za savršeno skuvana jaja

Kuvana jaja često nije lako oljuštiti. Bake su znale jednostavan trik kako da skuvaju savršena jaja jer su u vodu u kojoj ih kuvaju dodavale malo soli.

4. Aspirin sprečava da ruže brzo uvenu

Aspirin ne samo da pomaže kod bolova i glavobolje, već ga možete staviti u vazu sa vodom u kojoj su ruže, kako bi vam one bile duže sveže i lepe.

5. Smanjite svrab pomoću krompira

Stari mudri lek za svrab posle ujeda insekta jeste sirovi krompir. Verovatno vam se nekada desilo da vas ujede pčela ili komarac, a baka vam kao oblog stavi sveže oljušten krompir. Isecite krompir i stavite ga na ujed i otok će veoma brzo spasti.

6. Rešite se fleka pomoću soli

Bake savetuju da stavite so na fleku čim se ona pojavi jer će tako nestati za samo nekoliko minuta. Ovaj trik je primenjiv i kod prosutog crvenog vina, koje je poznato da se teško skida sa stolnjaka ili tepiha.

7. Toplim nožem isecite savršeno hleb

Kada sečete hleb i želite da izbegnete mrvljenje i drobljenje hleba, zagrejte nož u vreloj vodi i tako secite hleb. On se neće mrviti, a sve oko vas biće čisto.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.