U trendu

7 najčešćih grešaka koje mnogi prave kod pranja posuđa u mašini

Ako vam je češće posuđe nakon pranja u mašini za pranje posuđa prljavo nego čisto, onda je vrlo verovatno problem u načinu njenog korištenja.

Ovih par trikova može da pomogne vaše posuđe će svaki put biti čisto i sjajno

1. Prethodno pranje posuđa
Prethodno ispiranje posuđa možda nije najefikasniji način čišćenja, pogotovo ako ste kupili mašinu za pranje posuđa u poslednjih 5 godina. Sada dolaze sa senzorom koji otkriva količinu prljavštine na suđu, što znači da će, ako odluči da vaše posuđe nije jako prljavo, koristiti kraći ciklus. Ali ako ne palite mašinu taj dan, bolje je da isperete posuđe jer će vam se ostaci hrane stvrdnuti.

2. Grejač vode je ispod 50 stepeni Celzijusovih
Ako izaberete višu temperaturu vode u ciklusu pranja, vaše posuđe bolje će se oprati.

3. Ne puštate toplu vodu iz slavina pre početka rada mašine
Ovaj trik je izrazito koristan zimi kad su cevi za vodu hladnije. Puštajući toplu vodu pre nego što upalite ‘mašinu’, omogućićete joj da odmah povuče vruću vodu u sistem i tako bolje opere posuđe.

Ako je voda hladnija od zadane temperature mašini će trebati dodatno vreme rada da ugreje vodu na temperaturu potrebnu za optimalan rad.

4. Veliko posuđe blokira prskalice
Veliko posuđe poput tiganja i lonaca mogu onemogućiti prskalicama rad. Bolja opcija je oprati ih ručno, a u mašini prati puno manjeg posuđa poput šoljica, tanjira, escajga…

5. Ne čistite samu mašinu
Na gumi koja omogućuje bolje zaptivanje vrata vremenom se skupljaju bakterije iz prljavog posuđa, koje vole vlažna mesta. To se može rešiti čišćenjem gume starom četkicom za zube i sapunicom svakih nekoliko meseci kako bi sprečili nakupljanje.

6. Ne koristite tečnost za sjaj
Ako vaše posuđe izlazi mokro i s mrljama od vode, tada bi rešenje moglo biti tečnost za sjaj. Zaustaviće stvaranje kapljica i mrlja na posuđu. Također pomaže da se posuđe brže osuši. Potrebno je samo dodati ga u posebnu fiokicu.

7. Perete sve zajedno, bez obzira na količinu nečistoće
Neki predmeti mogu da zahtevaju  duže i dublje čišćenje, a drugi kraći ciklus. Slično pranju veša, i prljavo posuđe treba grupisati prema tome koliko je prljavo da biste postigli najbolje rezultate! Kako prenose mediji, to može značiti ručno pranje nekog posuđa ako nemate dovoljno da napunite mašinu za novi ciklus pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar