U trendu

8 stvari koje nikada NE SMETE da čistite sodom bikarbonom!

Soda bikarbona ima abrazivna svojstva, pa su oštećenja materijala laka

Soda bikarbona se pokazala vrlo efikasnom kada je u pitanju čišćenje određenih stvari u kući, ali u određenim slučajevima ne bi trebalo da je koristite.

Tako možete naneti još veću štetu materijalu, pa je potrebno da budete obazrivi.

Za ovih osam površina nemojte da koristite sodu bikarbonu:

1. Mramorne površine

Iako soda bikarbona ima vrlo blaga abrazivna svojstva, njeno korišćenje na mramornim površinama vremenom će oštetiti slojeve koji služe kao zaštita kamena. Vremenom ćete kao rezultat dobiti mramornu površinu s brojnim ogrebotinama, a isto važi i za kvarc.

2. Drveni nameštaj i podovi
Na drvenim površinama koriste se posebni lepkovi kako bi pod ostao čvrst i netaknut, a korišćenje sode bikarbone vremenom će uzrokovati “trošenje” tog lepka, kao i kod mramora. Ipak, za drvo je lepak neophodan kako bi se izbegla veća oštećenja, zbog čega je abrazivno svojstvo sode bikarbone previše za taj prirodni materijal.

3. Staklo
Staklo je osetljivo i na njemu lako ostaju ogrebotine, pa ne treba mnogo objašnjavati zašto je abrazivnost sode bikarbone loša za staklene površine. Drugačije vrste stakla mogu zahtevati drugačije održavanje i čišćenje, ali klasične metode čišćenja dobre su za sve vrste.

4. Predmeti s pukotinama
Kada se soda bikarbona osuši, ostavlja talog koji može ući u pukotine. Možete da budete u iskušenju da je koristite jer deluje kao i dezificijens, pa može ukloniti opasne bakterije i ostale mikroorganizme iz tih pukotina. Bakterije će možda nestati, ali ostaće prašnjavi, beli ostaci sode. Takve predmete radije čistite mini usisivačem koji će lako ući u pukotine ili možete da koristite krpu od mikrovlakana s kojom ćete prašinu ili prljavštinu jednostavno obrisati.

5. Aluminijumsko posuđe
Metalne površine u mnogim slučajevima sigurno je ribati sodom bikarbonom, ali kada je reč o posuđu od aluminijuma, treba biti oprezan. Možete je koristiti za brzo čišćenje, ali posuđe morate odmah temeljno isprati. U suprotnom, doći će do oksidacije i aluminijum će primiti smeđu boju.

6. Kosa i koža
Kosa i koža zahtevaju prirodna ulja i dobro izbalansiranu ph vrednost. Soda bikarbona neutralizuje njihovu prirodnu kiselost, istovremeno uklanjajući vlagu i ulja. Koža može da postane suva i ispucala, a kosa lomljiva i suva.

7.  Antikno srebrno posuđe
Soda bikarbona je odlična za brzo uklanjanje mrlja sa srebrnog pribora za jelo. Iako je normalno srebrno posuđe u većini slučajeva sigurno čistiti sodom bikarbonom, to ne važi i za antikno posuđe od srebra. Abrazija može da ošteti završini sloj posuđa, pogotovo ako nije izrađen od čistog srebra. Soda bikarbona takođe može da ošteti ukrasne delove na srebrnom priboru za  jelo.

8. Pozlaćeno posuđe i pribor za jelo
Takvo posuđe retko kada je obloženo 24 – karatnim zlatom, ali ako jeste, morate da budete posebno oprezni. Zbog svoje mekoće pravo zlato lako korodira i dobija ogrebotine kada dođe u kontakt sa sodom bikarbonom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar