U trendu

9 predmeta koje NIKAD ne treba stavljati u mašinu za posuđe

Mašina za pranje posuđa za mnoge je nezamisliv dodatak modernom domaćinstvu, ali iako ona olakšava pranje prljavog posuđa, u nju se ne može stavljati baš sve. Visoka temperatura, deterdžent i brzina obrtaja vode mogu oštetiti neke od predmeta koji se peru u mašini prenose mediji.

1. Noževi
Iako izgledaju čvrsto i snažno, noževi mogu biti dosta krti, naročito na delovima gde se oštrica spaja s drškom noža. Zbog pranja u mašini oštrica se može odvojiti od drške, otupeti i izgrebati drugo posuđe.

2. Aluminijske posudice
Iako su one potrošne i jeftine, aluminijske posudice nikako ne treba stavljati u mašinu jer one mogu oštetiti drugo posuđe – ostavljajući crne mrlje.

3. Drveno posuđe
Pre stavljanja bilo kog drvenog posuđa u mašinu za posuđe, najbolje je proveriti uputstva proizvođača. Voda omekšava drvo, pa oni postaju skloniji pucanju i odvajanju i to već nakon nekoliko pranja.

4. Posuđe od livenog gvožđa
Iako je ovakvo posuđe vrlo trajno i otporno, nikako se ne savetuje da ga perete u mašini za posuđe. Može oštetiti površinski sloj posuđa, pa ono postaje sklonije rđi.

5. Kristal
Kristalne, kao i ručno obojene čaše nikako nisu prikladne za mašinu, jer će se može izgrebati, a postoji i veliki rizik od pucanja. Deterdženti mogu oštetiti gornji sloj čaše zbog čega će one izgubiti svoj sjaj.

6. Pozlaćeni i posrebreni escajg
Ovakav se ukrasni escajg kupuje zbog visokog sjaja i boje koju mu pranje u mašini definitivno može oduzeti. Iako se to neće dogoditi odmah, već nekoliko pranja oštetiće boju pa ih je bolje prati ručno.

7. Teflon
Lonci, posuđe i tiganji od teflona gube svoje svojstvo nelepljenja ako se peru u mašini za suđe. Tada se i teflonski sloj skida, što nije zdravo zbog otpuštanja hemijskih spojeva u hranu koju pripremamo.

8. Mekana plastika
Postoji plastika koju se slobodno može prati u mašini i to je na njoj naznačeno, ali većina plastičnih posuda će se izobličiti zbog uticaja vruće vode. Takođe, ne perite plastične flaše ili čašice od jogurta jer se mogu doslovno rastopiti u njoj.

9. Konzerve
Ako želite oprati konzerve za reciklažu ili da biste ih iskoristili za nešto drugo, najbolje je da ih operete ručno. Zbog visoke temperature s njih može otpasti papirnata deklaracija i začepiti pumpu mašine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar