U trendu

9 stvari koje verovatno pogrešno čuvate u frižideru

Dr. Don Šafner, profesor mikrobiologije hrane sa Univerziteta Rutgers objašnjava da postoji velika razlika između organizama (koji su u mnogim namirnicama i zbog kojih će na kraju izgledati, mirisati ili imati loš ukus) i patogena (koje možda nećete moći da vidite, ali vam može pozliti).

„Datumi isteka nisu egzaktna nauka“, kaže Šafner. „Prehrambene kompanije koriste raspon roka trajanja za koji misle da će osigurati srećne kupce, ali nije baš da se hrana čarobno pokvari u ponoć dotičnog datuma.“, objašnjava doktor.

Hrana bez poklopca

Hoćete li se razboleti ako upotrebite nepokrivenu konzervu sosa od paradajza koju ste otvorili pre nekoliko dana prilikom pravljenja bolonjeze sosa? Ili biste mogli da naštetite svom ljubimcu ako zaboravite da stavite poklopac na njegovu polupraznu konzervu hrane? Verovatno ne … ali nemojte očekivati da će ti proizvodi imati isti ukus i miris kada ih ponovo izvadite za večeru. Zamislite svoj frižider kao veliki dehidrator hrane – sve što je direktno izloženo vazduhu brzo će se isušiti i verovatno sa sobom izgubiti sav ukus.

Jaja na vratima

Vaš je frižider verovatno opremljen prikladnim ugrađenim stalkom za jaja na vratima, ali izvucite ga kako biste napravili mesta za druge predmete i umesto toga stavite jaja na policu frižidera. Često otvaranje vrata izlaže jaja fluktuirajućim temperaturama i može uzrokovati brže kvarenje.

Kuvana piletina ili govedina stara više od tri dana

Većina štetnih bakterija ne može rasti na temperaturama frižidera, ali organizmi koji kvare hranu – mogu. Uvek verujte svojim instinktima – uvek prvo pogledati, pa pomirisati i, ako se sve ostalo čini u redu, tek tada probati. Ova metoda sprečiće vam da nanjušite ili okusite nešto što može biti neprijatno, jer nekima od toga može postati mučno. Međutim, uzrujavanje želuca nakon mirisa ili probanja pokvarene hrane verovatno nije bolest koja se prenosi hranom uzrokovana patogenima.

Pokvareno bobičasto voće

Ovo se možda nimalo ne čini pametno, ali koliko ste puta provirili kroz kutijicu borovnica ili jagoda kako biste uklonili one ubuđale i pojeli ostalo? Nije uvek dobra ideja. „Svakako, možete ukloniti jednu ili dve plesnive bobice, ostatak oprati u čistoj, hladnoj vodi i trebalo biste biti dobro“, kaže Šafner, ali nemojte pokušavati da spasite pojedine bobice tako što ćete odseći pokvarene delove. „Izbacite celu lošu jagodu – čak i ako je napola plesniva i pripazite da oko nje nema drugih plesnivih.“

Korišćeni umaci

Salsa umak koji ste koristili i u njega umakali tortilje i kasnije ostavili u frižider možda neće biti zdravstveno najispravniji za ponovnu konzumaciju jer je možda pun patogena. Isto se događa sa teglom majoneza ako ne koristite čisti nož. „Staphylococcus aureus obično se nalazi u i oko nosa ljudi“, objašnjava Šafner, „a mogao bi da se prenese na hranu kijanjem ili unakrsnom kontaminacijom od nosa preko ruku do hrane.“

Uvek čuvajte hranu netaknutom premeštajući pojedinačne porcije čistom kašikom za posluživanje i izbacite umakanje. Da biste izbegli otpad, stavite samo pola umaka za početak, a ostatak držite u frižideru dok ne zatreba. Ili podelite prigodne individualne posudice za umakanje kako bi gosti mogli da izbegnu korišćenje velike tegle ili posude.

Kvarljiva hrana koja stoji na vratima frižidera

„Budući da temperature u frižideru usporavaju ili zaustavljaju rast mikroorganizama, važno je napomenuti da su temperature bitne“, kaže Meri Javelak, saradnica na Katedri za poljoprivredu i živote na Državnom univerzitetu Severne Karoline u Raliju. To znači da se mlečna hrana koja se brže kvari – poput kisele pavlake, mlaćenice i sira – najbolje čuva na policama, gde je manje osetljiva na tople temperature uzrokovane stalnim otvaranjem i zatvaranjem vrata. Na vratima frižidera pametnije je držati flaše s vodom, sokove, kao i namirnice koje se obično proizvode s konzervansima koji mogu podneti te temperaturne oscilacije.

Ambalaže iz kojih pijete

Ispijanje iz flaša ili ambalaže i vraćanje u frižider jednostavno nije higijenski. Iako je vrlo malo verovatno da bi neko imao patogene mikroorganizme u ustima koji bi se proširili u flaši i potom rasli u frižiderima, bolje je izbeći tu naviku i koristiti čaše.

Sveži bosiljak i slično začinsko bilje

Iako vam ove mirisne biljke u plastičnoj kesici u frižideru neće pozliti, učiniće da živahni zeleni listovi postanu crni i uvenu – što neće dobro izgledati u vašem jelu ili omiljenoj salati. Ako je ikako moguće, kupite svežu biljku bosiljka, držite je na kuhinjskoj prozorskoj dasci i po potrebi odsecite lišće. Ukoliko kupujete grančice, odsecite krajeve i stavite bosiljak u malu čašu za piće ili vazu, kao što biste to učinili s cvećem, i postavite ga na policu svog frižidera.

Domaći prelivi za salatu

Za razliku od komercijalno pripremljenih preliva za salate, koji se mogu držati od jednog do tri meseca nakon otvaranja, domaći prelivi za salate su daleko kvarljiviji – rok trajanja im je do dve nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar