U trendu

A skoro svi ga imamo u kuhinji: Ovo posuđe izbegavajte, oslobađa milione mikroplastičnih čestica

Iako ga koristimo u kuhinji skoro svakodnevno, nedavno je otkriveno da bi posuđe sa neprijanjajućim dnom moglo da ispušta milione sitnih plastičnih čestica tokom kuvanja ili pranja. U novoj studiji, australijski istraživači su otkrili da samo jedna pukotina na tiganju koji je obložen teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica.

Na mikro skali, polomljeni premaz može dovesti do oslobađanja 2,3 miliona mikroplastike i nanoplastike.

Istraživač sa Univerziteta u Njukaslu dr. Čeng Fang, jedan od autora studije, i njegov tim su testirali šest različitih šerpi i tiganja koji su bili novi i korišćeni, oponašajući proces kuvanja ili čišćenja, iako nije korišćena hrana ili ulja za kuvanje. Stanica je saopštila da su na testiranom posuđu korišćeni čelična kašika, hvataljka za roštilj i drvena varjača. Fang je rekao da čak i ako nije bilo oštećenja na posuđu, premaz bi mogao da ispusti čestice tokom vremena.

Teflon je sintetička plastika hemijski sastavljena od atoma ugljenika i fluora. Prema studiji, ima nizak nivo trenja i značajnu hemijsku, termičku i električnu stabilnost. Teflon je takođe član PFAS-a, koje su poznate kao „večne hemikalije“ jer su im potrebne stotine ili čak hiljade godina da se razgrade u životnoj sredini. One takođe mogu da opstanu u ljudskom telu i potencijalno izazovu zdravstvene probleme.

PFAS, ili per- i polifluoroalkil supstance, nalaze se u hiljadama svakodnevnih proizvoda, kao i u zemljištu, vazduhu i vodi.

Ljudi su najverovatnije izloženi hemikalijama tako što konzumiraju vodu ili hranu kontaminiranu PFAS-om, koristeći proizvode napravljene sa PFAS-om ili udišući vazduh koji sadrži PFAS, prenosi nypost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.