U trendu

Ako držite lekove na ovom mestu, slobodno ih bacite: Velike su šanse da su izgubili sva svojstva

Kupatilo je jedno od najčešćih mesta za skladištenje lekova, ali stručnjaci smatraju da to nikako nije najbolje mesto za njih.

Tvrde da vlaga nakon tuširanja i kupanja može brzo da pokvari i smanjiti njihovu efikasnost, ubrzavajući rok trajanja. Pored toga, česte promene temperature u kupatilu takođe mogu imati negativan efekat.

Prema mišljenju stručnjaka, kuhinja takođe nije dobro mesto za lekove jer toplota iz rerni i ploča za kuvanje zajedno sa vlažnim uslovima i parom koja se tamo stvara, čine kuhinju opasnom sredinom za skladištenje lekova i suplemenata.

Bolje ih je držati podalje od kuhinjske vrućine kako bi sačuvali i produžili rok trajanja, a iako neki vole da lekove drže u frižideru, hladnoća im takođe može oštetiti i smanjiti njihovu efikasnost. Frižider je prostor sa visokom vlažnošću, a kondenzacija će razgraditi većinu lekova.

Osim ako paket izričito ne preporučuje hlađenje, najbolje je izbegavati ga, kažu stručnjaci. Držanje lekova na kuhinjskom pultu je možda najčešće mesto za njihovo skladištenje. Međutim, stručnjaci tvrde da bi to takođe moglo smanjiti njihovu efikasnost. To je zato što ostavljanje lekova na prozorskim daskama, radnim površinama i slično može biti štetno jer će se izlaganje UV svetlu brže razgraditi, čak i ako se čuvaju u originalnom pakovanju.

Takođe, ako ih ostavite na ovim mestima, mogu biti lako dostupni deci ili kućnim ljubimcima.

Gde je najbolje mesto za njihovo skladištenje?

Prema mišljenju stručnjaka, najbolja su hladna i suva mesta sa malo svetla. Na primer, fioka u noćnom ormariću je savršena za lekove i razne dodatke. Kažu da ih je najbolje čuvati u ormanu ili suvom podrumu, ali savetuju i da pogledate uputstvo za svaki lek, u kome možda piše nešto drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar