Ako idete na more, ovo morate da znate: Provalnici se plaše samo jedne stvari, a po ovom će znati da niste kod kuće

Koferi su skoro spakovani, plan puta je tu i samo odbrojavate do mora. Međutim, ako živite u kući, imate i nekoliko dodatnih obaveza pre nego što se ukrcate i krenete na zasluženi odmor.

Kako ne postoji zajednički sistem obezbeđenja kao u većini višespratnih zgrada, kuće mogu biti česta meta provalnika tokom letnjeg odmora. Evo šta Homesandgardens.com kaže da možete sami da sprečite lopove u svom dvorištu.

Stvorite iluziju da ste kod kuće

Ovde vas poštansko sanduče može „koštati“. Ako je prepuno, to je provalnicima znak da niste kod kuće. Zamolite komšije da izvade vašu poštu iz poštanskog sandučeta i čuvaju je dok se ne vratite. Ako to nije previše za tražiti, zamolite ih da prošetaju oko vaše kuće samo nekoliko minuta uveče i da drže upaljeno svetlo.

Ne zaboravite zadnja vrata

Statistika ne laže, a kaže da većina lopova ulazi na zadnja vrata ili prozore jer su vlasnici jednostavno zaboravili da ih zatvore i zaključaju. Uvek proverite sva vrata i prozore i ne štedite na zameni šarki. Stručnjaci tvrde da je šrafove od 7 centimetara gotovo nemoguće razbiti standardnim metodama.

Temeljno uredite baštu

Navodno, lopovi više vole zaraslo žbunje i vidno neuređene travnjake. Zato uzmite u ruke makaze za živu ogradu i kosilicu i pre polaska na godišnji uredite svoju baštu tako da narednih nekoliko dana izgleda kao da ste kosili tog jutra. Takođe, imajte na umu da ukrasno grmlje ne sme da blokira pogled na vaša ulazna vrata, ona moraju uvek biti vidljiva sa ulice.

Ne ostavljajte stvari napolju

Vaza na spoljnoj prozorskoj dasci može izgledati lepo, ali ne kada niste kod kuće danima. Baš kao baštenski nameštaj, ljuljaška i drugi dodaci. Dajte sebi vremena i sve očistite pre polaska, jer je dovoljan jedan vizuelni detalj da lopovi pomisle da unutra ima još zanimljivijih stvari.

Zaključajte profile društvenih medija

Provale su „planirane” i na mreži. Ako obeležite svako mesto koje posetite, jasno se može zaključiti da niste kod kuće. Zaključajte svoje profile na društvenim mrežama za javnost i delite informacije samo sa svojim prijateljima. Na kraju krajeva, možete da objavite galeriju odabranih fotografija sa vašeg odmora kada se vratite.

Diskretno koristite video nadzor

Postavite kamere pod strateškim uglovima koji će snimati „ranjiva“ mesta kao što su ulazna vrata i prozori. Takođe, pazite da ne „upadaju u oči“ previše. Nabavite pametni sistem kojim možete da kontrolišete pomoću telefona, tako da ćete moći da proverite stanje vaše bašte u bilo kom trenutku dok ste na odmoru.

Koristite kombinaciju uređaja

Kombinacija spoljašnjeg i unutrašnjeg video nadzora sa alarmom stvoriće ono što stručnjaci za bezbednost nazivaju „koncentrični slojevi bezbednosti“. Tako ćete na vreme moći da sprečite svaki nepoželjan korak u svom eksterijeru i enterijeru.

Poverite se svojim komšijama

Na kraju, ali ne i najmanje važno, negovati dobrosusedske odnose. Kada svi uređaji pokvare, tu je ljudski faktor, a ako imate prijatelje u susedstvu, to je neprocenjivo za bezbrižan letnji odmor. Zanimljivo je napomenuti da se, i pored svih napretka tehnologije, prema rečima sagovornika na portalu Homesandgardens, lopovi i dalje najviše plaše pasa, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.