U trendu

Ako imate vrt ili terasu na direktnom suncu, ove tri biljke idealan su izbor (foto)

U jeku je sezona sadnje i cvetanja brojnog cveća. Bile to letnice ili trajnice, dobro je znati odabrati prave vrste ne vodeći se samo njihovim izgledom i veličinom, nego i nekim drugim kriterijumima. Naime, prilikom sadnje cveća izuzetno je bitno imati u vidu klimatske uslove odnosno odabrati one vrste koje će uspeti na onom mestu koje smo za njih predvideli.

Nije isto da li je naša terasa u senci, polusenci ili na direktnom suncu. Takođe, vodite brigu i o vetru. U slučaju da je poziciji na jakom udaru vetra, svakako zasadite živicu. Živica će biti efikasnija od od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava nalete vetra koji mogu uništiti biljke.

Ako imate balkon ili vrt koji je je pozicioniran na jugu ili zapadu pa time i jako osunčan, preporučuje se da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine.

Gazanija

Ovo je biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživeti zimu. A ako ipak uspe da se sačuva, sledeće godine njene stabljike dobiće još jedan red latica. Osim u saksijama i žardinjerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura tokom noći ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalivati ako je površina zemlje vlažna, jer će koren istrunuti. Prihranjujte ih svake dve nedelje i redovno čistite od ocvalih cvetova.

Verbena

Ova biljka pleni lepotom svojih cvetova i omiljen je balkonski cvet koji se ponekad sadi i na gredicama. Idealan je cvet za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer je prilično nezahtevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavac ili u obliku grma. Izdržaće jako sunce, kao i sušu. Ne preterujte sa zalivanjem i to radite samo kada primetite da je zemlja suva. Želite li da malo duže cveta, krajem jula je malo orežite. Tu istu tehniku primenite i ako biljka gubi oblik koji želite da ima – orežite joj stabljiku za dve trećine.

Muškatle

Muškatle su verovatno najpopularnije balkonsko cveće i to najviše zbog svojih predivnih baršunastih bujnih cvetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u žbunu, mogu biti i puzavice. Muškatle vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se preporučuje u zemlju staviti i pesak ili perlit (razmera neka bude 1:7). Redovno ih zalivajte ali nemojte preterivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvetati ako im redovno uklanjate ocvale cvetove i nikada ih nemojte zalivati po lišću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar