U trendu

Ako je orhideja počela da se suši, samo uradite ovo nekoliko dana: Vratićete joj život i ponovo će cvetati

Orhideja ne zahteva mnogo nege, a jarke boje njenih cvetova osvetljavaju čak i najmračniju sobu.

Bilo da ste dobili orhideju na poklon ili ste je sami kupili, ako želite da vam traje duže od mesec dana, koristite ove trikove:

Zalijte orhideju onda kada treba

Kako ćete najbolje primetiti da vaša biljka vapi za vodom, odnosno da je dehidrirana?

Ako su listovi orhideje beživotni, smežurani i mogu da se saviju prema gore, sve su to znaci dehidracije. Ako je koren belo sive boje i naboran, vreme je i za akciju zalivanja.

Kada dođe vreme za zalivanje, potopite korenje u vodu, a da voda ne dodiruje listove ili cvetove, a posle 20-ak minuta iznesite orhideju napolje da se preostala voda dobro ocedi.

Vratite orhideju u njenu posudu i, ako je potrebno, nežno obrišite listove vlažnom krpom.

Orhideje vole svetle prostore, ali ne i direktnu sunčevu svetlost koja oštećuje listove, pa uvek imajte na umu ovaj detalj kada pozicionirate svoju omiljenu biljku u stanu.

Isecite oštećene delove biljke

Pre nego što počnete da sečete, dezinfikujte makaze alkoholom. Odsecite neupotrebljive i već suve korene i stare cvetne stabljike.

Ne zaboravite da isečete tačno iznad čvora, jer ako i kada bilo kakva infekcija uđe, čvor će zaustaviti njeno napredovanje.

Ako je neki od listova oštećen, i njega odrežite. Stari listovi oko stabljike mogu izazvati trulež, tako da ne zaboravite ovaj korak kada sečete.

Pametan trik je da prepolovite list, a onda kada dođete do stabljike, lakše ćete ga otkinuti.

Orhideja obično ima puno vazdušnih korena koji se nalaze iznad kontejnera, odnosno odmah ispod listova biljke. Nemojte ih seći.

Oživite cvet uz pomoć crnog čaja

Stavite običnu vrećicu crnog čaja u teglu filtrirane vode i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Nakon što se ohladi, stavite koren orhideja u rastvor čaja i ostavite da odstoji u tegli ceo dan. Uveče izvadite orhideju iz tečnosti, ne bacajte je još i ostavite da se korenje osuši van tegle. Sledećeg jutra vratite korene orhideja u teglu vode za čaj.

Ova tečnost je bogata taninskom kiselinom, koja šalje signal korenovom sistemu da je vreme za rast.

Držite se ovog procesa ponavljanja mokrih i suvih ciklusa nekoliko dana i videćete veliku razliku u listovima i korenima.

Koreni će se pretvoriti iz belog u zeleno, a listovi će ponovo postati kruti.

Inače, ako posle ovog postupka nameravate da presadite orhideju, obavezno koristite mešavinu za orhideje (koja se sastoji od raznih kora) i omogućite protok vazduha za njihovo korenje jer to sprečava truljenje.

(Espreso/Srpski portal)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar