U trendu

Ako koristite produžne kablove, ovo morate znati jer u suprotnom možete izazvati požar u kući

Ove greške sa produžnim kablovima mnogi prave svakog dana…

Produžni kablovi nisu projektovani da izdrže prevelika strujna opterećenja, pa postoji opasnost od pregrevanja i požara ako ih preopterećujete, upozoravaju vatrogasci.

Kada su televizor, računar i lampa već uključeni, dodatno uključivanje na primer, električnog radijatora može dovesti do požara u kući.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje povezivanje direktno u zidnu utičnicu, umesto da koristite produžni kabl na koji nikada ne bi trebalo da povezujete velike uređaje. Ako koristite produžni kabl, redovno proveravajte uređaje da biste bili sigurni da nisu oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja da sprečite pregrevanje. Uvek isključite uređaje koji se ne koriste.

Što se tiče drugih mera predostrožnosti, stručnjaci preporučuju da velike uređaje držite dalje od zida kako biste izbegli nakupljanje toplote. Takođe, uključivanje punjača za laptop ili telefon, koji ostaje uključen danima nakon ležanja na krevetu, može dovesti do požara.

Izbegavajte preterano savijanje ili uvrtanje produžnog kabla da biste sprečili oštećenje iznutra. Ne koristite oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primetite bilo kakvo oštećenje, odmah zamenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Korišćenje prekratkog kabla koji je pod velikim opterećenjem može dovesti do pregrevanja.

Postavite ga na mesto gde neće biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako koristite produžni kabl spolja, uverite se da je prikladan, vodootporan i držite utikače iznad nivoa zemlje kako biste izbegli kontakt sa vlagom, piše Danas.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)