U trendu

Ako osetite ovaj miris u kući, reagujte odmah: Evo zašto…

Iako su električne sijalice u potpunosti zamenile upotrebu sveća za unutrašnju rasvetu, to ne znači da su sveće stvar prošlosti. Štaviše, uvek ih imamo barem nekoliko u kući, u slučaju da ostanemo bez struje. Redovno palimo sveće u našem domu za rođendane, praznike itd.

Takođe, zahvaljujući savetima zdravstvenih stručnjaka, popularnost mirisnih sveća, čije različite arome i boje imaju zadatak da poprave naše raspoloženje, podignu koncentraciju, umire nas ili stvore romantičnu atmosferu, u stalnom je porastu.

Neki od proizvođača sveća čak tvrde da je njihovo paljenje odličan način za raspršivanje svih neprijatnih mirisa u prostoru u kojem živimo, a mnogi (pogrešno) veruju da je korišćenje mirisnih sveća odličan način da se rešimo štetnih posledica pušenja u kuću, kao i miris duvanskog dima. Međutim, ovo je zaista velika zabluda!

Nijedna sveća nam definitivno nije prijatelj, naročito ne ove moderne koje se sve manje prave od pčelinjeg voska i drugih prirodnih materijala, a sve više od parafina, jednog od štetnih naftnih derivata. Zato svaki put kada palimo sveću, bilo parafinsku ili „prirodnu“, moramo biti svesni da smo izloženi čistom izgaranju i otvorenom plamenu, jer sve vreme udišemo dim pun otrova koji mogu biti vrlo, vrlo opasni na naše zdravlje. Svako paljenje opasno je po zdravlje, a treba izbegavati bilo kakvu vrstu dima.

Osim ugljen monoksida, koji je produkt svakog izgaranja, u dimu upaljene sveće, slično onom od upaljene cigarete, ima alkana i alkena, kakvih ima u izduvnim gasovima automobila. Takođe, u vazduh se ispuštaju toluen i benzen koji, bez odgovarajuće ventilacije, mogu iritirati oči, nos, uzrokovati glavobolje i brojne druge neprijatne simptome.

A da paradoks bude još veći, sveće ne samo da mogu doprineti većem zagađenju vazduha u prostoriji u kojoj su zapaljene, već otvoreni plamen može čak dovesti do neželjenih požara. Dakle, imajte na umu da čak i kada koristite sveće koje navodno „pokupe“ miris duvanskog dima, zapravo samo pogoršavate stanje svima u prostoriji, jer su i vrsta gorenja i otvoreni plamen štetni za ljudsko zdravlje.

Kad je reč o kvalitetu vazduha ispunjenog dimom klasičnih cigareta, koji se konzumira paljenjem, a potom i spaljivanjem duvana, dovoljno je spomenuti da sadrži oko 6000 različitih materija, od kojih je oko 100 štetnih i potencijalno štetnih za zdravlje. Što je zaista gorući problem i za pušača i za sve oko njega.

Iako su sveće, pa čak i čisti petrolej nekada imale ključnu ulogu u noćnom osvetljenju, jer drugih izvora svetlosti praktično nije bilo, otkrićem električne energije danas imamo mnogo manje štetne sijalice, koje su poslednjih godina dodatno napredovale u „štedljive“ „. Isto tako, kada je reč o osveživačima vazduha, za njih sada postoje napredne bezdimne varijante koje isključuju bilo kakvu vrstu izgaranja, prenosi Jutarnji.

A što se tiče cigareta, naravno, savet je ostaviti ih se zauvek. Ali, ako to niste u mogućnosti, naučne inovacije i tehnološki razvoj poslednjih godina doprineli su da se i u ovom slučaju napravi veliki korak prema bezdimnim alternativama, čiji je zadatak trajno eliminisati izgaranje i emisiju štetnih otrova u vazduh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar