Ako ovako presadite ljubičice, cvetaće mesecima

Majski dani idealni su za presađivanje sobnog cveća. Pored takozvane devojačke sreće, fikusa i filadendrona, tokom proleća obavezno bi trebalo presaditi i sobne ljubičice da bi u mesecima koji dolaze iznova cvetale i zablistale u punom sjaju.

Znaci da je ljubičicama neophodno presađivanje su ukoliko na gornjem sloju podloge primetite beli premaz ili kad lišće počne da opada.

Presađivanje nije komplikovan proces. Sve što je potrebno jeste da izvadite biljku zajedno sa zemljom i prebacite je u novu, veću saksiju. Obavezno oko presađene biljke dodajte još malo rastresite zemlje, a zatim napravite jedan bitan korak, a to je da na dno stavite prazne ljudske oraha koje će obavljati drenažu. Onda ih blago zalijte

Proleće je, takođe, idealno vreme i za razmnožavanje ovog ljupkog sobnog cveća. Odvojite čvrst list iz bokora, zarežite stabljiku pod uglom od 45 stepeni, spustite list u malu plastičnu čašu koju ste napunili zemljom i prekrijte čašu plastičnom kesicom. Zalivajte samo kad se zemlja na površini posude osuši, ali kesicu ne skidajte, jer ona drži vlagu koja pomaže ljubičici da raste.

Ukoliko imate ljubičice koje su stare više godina, a želite da ih podmladite, podelite koren na nekoliko delova i svaki spustite u saksiju sa novom rastresitom zemljom. Dobro utisnite koren, pa zalijte biljku i ostavite da stoji blizu izvora svetlosti, ali ne i na direktnom suncu.

Za nekoliko nedelja nove biljke će se lepo ukoreniti i početi da daju cvetove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.