U trendu

Ako ovo primetite na tiganju, odmah ga bacite: Evo zbog čega može biti opasno

Domaćice vole teflonske tiganje i plehove, jer su praktični i u njima se hrana ne lepi za dno dok se prži. Otporni su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu – lako ih je oštetiti priborom za jelo.

Ako mešate hranu metalnom viljuškom ili sečete nešto u teflonskom plehu, oštećenja su neminovna. Čim primetite ogrebotine i oštećenja, vreme je da taj tiganj bacite, čak i ako ste ga nedavno kupili.

Tiganj ili pleh s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine bilo je još opasnije – sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina). Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli da se proizvode bez nje, što ne znači da su izgrebani tiganji i plehovi od teflona danas potpuno sigurni za zdravlje.

Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona. Ipak, vremenom se teflonski premaz troši pa stručnjaci savetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korišćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.