U trendu

Ako planirate krečenje, birajte ovih 6 boja: Stručnjaci tvrde da će vam popraviti raspoloženje

Teorija boja ima mnogo veze s našim osećanjima i načinom na koji doživljavamo okolinu, i zato vlasnici kompanija mnogo razmišljaju o pronalaženju prave nijanse. Zato ne čudi što vaša lokalna pekara može imati ružičaste zidove u boji žvakaće gume, a vaša teretana može biti ukrašena jarko crvenim ili žutim tonovima. Stručnjaci za boje i terapeuti podelili su boje koje će vas učiniti najsrećnijima.

Kremasto žuta

Boja sunca, narcisa i mnogih vrsta tropskog voća – da li čudno to što je žuta na vrhu liste srećnih nijansi? „Studije pokazuju da žuta stimuliše proizvodnju neurotransmitera serotonina, koji daje mozgu i nervnom sistemu osećaj lagodnosti“, objašnjava dr. Lisa Loules, izvršna direktorka kompanije Holistic Wisdom. Loules napominje da je žuta idealna za društvene i kreativne prostore. „Zbog toga se često vidi u kuhinjama, dnevnim sobama i kućnim kancelarijama.“ Ejmi Vaks, ekspertkinja za boje i kreatorka aplikacije Color911, preporučuje kremasto žutu boju jer je više umirujuća od svetle žute koja daje energiju. „Lakša je za oči i svestranija je kao boja za korišćenje u vašem dekoru“, dodaje ona.

Svetlo plava

“Plava je najpopularnija boja, a to je zato što je povezana s nebom i prirodom”, objašnjava Loules. „Smirujući i umirujući efekti plave boje često ostavljaju ljude opuštenima.“ To podupire i nauka. „Dokazano je da plava boja snižava krvni pritisak i otkucaje srca“, primećuje Loules. Studije takođe pokazuju da nošenje plave boje čini da drugima izgledate verodostojnije, tako da njeno postavljanje na zidove može samo pomoći u podsticanju osećanja smirenosti i otvorenosti. Za boju, Vaks preporučuje svetloplavu boju. „Može delovati osvežavajuće i prozračno u svakoj prostoriji.“ Ako puderasto plava nije vaš stil i želite nešto malo sofisticiranije, ona predlaže mešanje svetloplave s malo sive.

Narandžasta

Narandžasta je definitivno jedna od onih boja koju svi vole ili mrze, ali svi stručnjaci s kojima smo razgovarali preporučuju ovu optimističnu nijansu za podizanje raspoloženja. „Narandžasta je topla i boja koja pruža energiju, idealna za nadahnjivanje osećaja optimizma“, kaže Loules. „Često se koristi u kuhinjama, trpezarijama, sobama za vežbanje i kreativnim studijima za poboljšanje društvenih interakcija i produktivnosti.“ Ako želite nešto malo ublaženije za, recimo, dnevni boravak ili spavaću sobu, Vaks predlaže rđavo narandžastu boju. „Zemljani ton koji zaista blista, može se lepo upariti s tirkiznom, neutralnom i čokoladno smeđom bojom.“

Zemljano zelena

Bezbrojne studije pokazuju da je boravak u prirodi dobar za vaše raspoloženje i zdravlje, pa da li je iznenađenje da unošenje zelene boje u unutrašnjost takođe može izazvati sreću? „Ima umirujući efekat na ljude i često ga koriste kompanije usmerene na zdravlje kako bi prenele osećaj zdravlja i podmlađivanja, kakav se često oseća tokom proleća kada izbiju nove biljke“, objašnjava Loules. Mišel Goldman, psiholog i medijska savetnica Fondacije za istraživanje nade za depresiju, dodaje da zelena takođe može biti osvežavajuća, stimulišuća i korisna za produženje koncentracije. Goldman predlaže kruška zelenu boju ili žalfija zelenu boju, a Loules ju preporučuje za spavaće sobe, dnevne sobe i kućne kancelarije „zbog osećaja mira koji može pružiti“.

Ružičasta

Nemojte otpisivati ​​ružičastu kao preterano ženstvenu nijansu. „Nežna rumenilo ružičasta boja ima slađi dodir i može se koristiti uz skoro sve boje“, objašnjava Vaks. „Ova umirujuća boja jednako je svestrana kao prljavo bela, svetlo siva ili bež.“ Goldman kaže da je ružičasta boja povezana s nadom, osnaživanjem i motivacijom. Bledo ružičasta ima umirujuću energiju, dodaje Goldman, ali ako želite malo više optimistične vibracije, ona preporučuje koralno ružičastu boju.

Bela

Da, ponekad je nikakva boja najbolji način da uđete u srećan način razmišljanja. Bela najbolje reflektuje sunčevu svetlost, a sunčeva svetlost je poznato sredstvo za poboljšanje raspoloženja jer obezbeđuje vitamin D, koji je dobar za dušu i raspoloženje,“ objašnjava Peri Šo Boriš, MSS, LCSW, osnivač i psihoterapeut u Whole Heart Maternal Mental Health. Ova se logika takođe primenjuje na bilo koju svetlu neutralnu nijansu ili boju koja je na bledom kraju spektra. Artem Kropovinski, dizajner enterijera i osnivač Arsighta, dodaje da bela i svetlosiva „obično označavaju ravnotežu, red i eleganciju“. Dakle, ako ste neko ko se oseća najsrećnijim kada su stvari uredne i spokojne, jednostavni beli zidovi mogu biti najbolji za vas, prenosi Večernji list.

Ostali faktori koje treba uzeti u obzir: Svi se stručnjaci slažu da, iako postoje dokazi koji potvrđuju da vas određene boje čine sretnima, velik deo nauke o bojama svodi se na vaš lični odnos s bojom. „Ako ljudi imaju određene asocijacije s bojom, ta se asocijacija skladište u mozgu i utiče na raspoloženje osobe, bilo da je asocijacija pozitivna ili negativna“, objašnjava Goldman. „Na primer, ako je bivši prekinuo s vama u svom crvenom autu, možda nećete imati pozitivne asocijacije na krečenje sobe u crveno, čak i ako je boja lepa i izgledala bi sjajno u prostoriji.“ Kultura, godine i pol takođe mogu uticati na to kako reagujemo na boje, dodaje Goldman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.