U trendu

Ako planirate krečenje, ovu boju izbegavajte u dnevnoj sobi

Ukoliko razmišljate da malo osvežite enterijer svog stana ili kuće, psiholog Li Čembers smatra da ne koristite grimiznu boju – mešavinu jarko crvene sa malo plave, a krajnji rezultat je boja najpribližnija ljubičastoj.

„Dnevna soba ima široku primenu – okuplja se porodica, gleda se TV… Zbog povećane izloženosti grimizna boja nije preporuka za dnevnu sobu“, kaže Li.

Psiholog dodaje da zbog „ove boje možemo da se osećamo uznemirenije i manje opušteno“.

„Dok crvena boja, kao i njene nijanse, podstiče energiju i društvenu interakciju, dugotrajno zadržavanje u tako intenzivnoj boji može da nas učini razdražljivima, agresivnijima, manje opuštenima, pa čak i da se ubrzaju otkucaji srca“, kaže ovaj psiholog.

Sa njegovim stavom saglasna je psiholog Helen Okif koja smatra da su „duboke crvene nijanse povezane sa strašću i energijom, dok se hladne plave nijanse smatraju smirujućim i spokojnim“.

Iako je preporuka da izbegnemo ovu boju, stručnjak za enterijere Martin Valer, osnivač brenda „Endrju Martin“, preporučuje da se biraju prigušenije nijanse koje će „prostor učiniti opuštenijim i mirnijim“ i smatra da sa belom nikada nema greške – „stvoriće privlačan prostor i naglasiti druge elemente sobe“, preneo je B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar