U trendu

Ako pravite ovih 5 grešaka dok ručno perete odeću, uništavate je!

Ručno pranje veša čini se kao vrlo jednostavna radnja, ali i kod tog posla mnogi od nas čine greške kojima uništavamo odeću od osetljivih materijala. Kako vaš najdraži prsluk ne bi izgubio oblik i kako biste ga mogli nositi što duže, saznajte kojih 5 grešaka kod ručnog pranja odeće morate izbegavati te kako odeću prati pravilno.

Odeću stavite u lavabo (ili lavor) pre nego ga napunite vodom

Razmišljajte o ručnom pranju kao o kupanju odeće. Kao što ne biste ušli u kadu pre nego je napunite vodom, isto tako nemojte staviti prsluk u lavabo pre nego ga napunite vodom s deterdžentom. Mlaz vode koji ‘udari’ u tkaninu može je oštetiti, a deterdžent je teže isprati kada se sipa direktno na odeću. Ispravno ćete uraditi ako napunite lavabo ili lavor mlakom ili hladnom. Promešajte deterdžent u vodi kako bi se u potpunosti rastopio, umočite tekstilni komad i lagano ga pritisnite prema dnu kako bi bio u potpunosti uronjen.

Presnažno trljate mrlje

Presnažno trljanje može oštetiti tkaninu, naročito ako je osetljiva. Mrlju tretirajte tako da vrhovima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Dok se komad natapa, nekoliko puta iscedite vodu iz njega. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta natapanja, a ako je odeća jače zaprljana i malo više vremena.

Odeću ispirete pod mlazom vode iz česme

Na taj način osetljiva odeća može se razvući. Trebalo bi da je ispirate na isti način na koji je perete, u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor. Znači, nakon što se odeća dovoljno natapala, izvadite je pomoću obe ruke iz vode, položite u kadu ili na drugo mesto, napunite lavor čistom vodom i lagano natapajte komad u vodi. Ako je potrebno vodu promenite još jednom ili dvaput.

Cedite vodu tako da zavrćete odeću

Odeća će se tako sigurno oštetiti, ponajpre će izgubiti oblik te će tkanina postati tanja. Robu ocedite tako da je s obe ruke izvadite iz čiste vode i nežno stisnete kako biste iscedile što više vode možete. Zatim je položite na suvi peškir i rolajte zajedno sa njim pritom je lagano stiskajući. Na kraju je odrlojate

Okačite veš da se suši

Kako biste spriječili da se osetljiva odeća, naročito ona pletena, ne razvuče, uvek je položite na ravno da se suši. Kada se jedna strana osušila, okrenite na drugu kako bi sušenje bilo ravnomerno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar