U trendu

Ako primetite ove 3 stvari na teflonskom tiganju, odmah ga bacite inače ćete ugroziti zdravlje

Koliko dugo koristite tiganj pre nego što ga bacite?

Verovatno spadate u većinu koja koristi dugo isto posuđe za pečenje i prženje, što baš i nije dobra navika.

Prženje na teflonskom tiganju zahteva manje količine ulja ili putera, ali usled česte ili duge upotrebe vremenom dolazi do njegovog habanja i površinski sloj se oštećuje. Nekoliko jasnih znakova ukazuju da je vreme da zamenite tiganj od teflona novim, na koje bi svaka domaćica trebalo da obrati pažnju.

Dno je postalo neravno

Uobičajen je proces stvaranja neravnina po površini tiganja na kojoj se prži hrana. Kada primetite da su se pojavile veće neravnine, trebalo bi da ga bacite. One će otežati ujednačenu termičku obradu hrane, a i ispržene namirnice mogu biti manje bezbedne za jelo, piše Stvar Ukusa.

Tamne fleke

Za teflonske tiganje trebalo bi da znate razliku između svetlijih i tamnijih fleka. Dok su svetlije uobičajene i nisu razlog za bacanje posuđa, tamne ukazuju da je došlo do oštećenja površinskog nelepljujućeg sloja. U tom slučaju, trebalo bi odmah da ga bacite.

Duboke ogrebotine

Duboke ili veće ogrebotine ne treba nikako ignorisati. One su jasan znak da je površinski sloj oštećen i da hemikalije koje nastaju kao rezultat toga mogu dospeti u namirnice koje pržite.

Savetuje se da teflonske tiganje menjate na otprilike 5 godina. Naravno, u međuvremenu morate obratiti pažnju na ogrebotine i neravnine i, ako ste ih primetili, da prestanete da ih koristite.

(NajŽena/Ana Klikovac)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.