U trendu

Ako primetite ovih 8 simptoma, veš mašina vas upozorava da nešto nije u redu, pozovite majstora

Prateći znakove koje vam mašina za veš ‘šalje’, možete da uštedite vreme i novac koje biste potrošili na bespotrebne popravke. U svakom slučaju, proverite radite li i sami nešto što bi joj moglo skratiti život.

Evo koji su znakovi kojima vas mašina za veš upozorava da nešto nije u redu:

1. Postala je preglasna

Ako redovno čujete glasne zvukove koji dolaze iz bubnja mašine, to je loš znak, kaže Ron Šimek, predsednik firme Mr. Appliance koja se bavi popravcima uređaja u domaćinstvu.

– Buka upućuje na problem s motorom ili bubnjem. Neka vam neko ko se u to razume proveri ta područja, da se vidi je li neki deo neispravan – objašnjava Šimek i napominje da, pre nego što krenete u radnju po novu, proverite važi li vam još garancija.

2. Ispušta previše ili premalo vode

Primećujete li da je u bubnju ostalo previše vode, čak i nakon što je završen ciklus centrifuge? Je li nivo vode previsok ili mašina curi? To su simptomi većeg problema.

To je sigurno znak da neko stručan treba da je pregleda.

3. Ne pere dobro

Ako vam odeća nije čista kao nekada (proverite kako pere čarape), vaša je mašina možda na izdahu. Trebate li rublje oprati nekoliko puta da bude čisto? Ako je do sada dobro prala iz jednog pranja, nikako ne biste trebali.

4. Računi za vodu ili struju su veći

Ako su računi za struju odjednom veći nego su nekad bili bez pravog razloga, krivac može biti pokvarena mašina rublja i s tim bi se trebali odmah pozabaviti.

Ali ako su računi za vodu ili struju previsoki, to je možda pokazatelj da mašina ne radi ispravno. Na pokvarenu mašinu možete potrošiti previše, pa će vam na kraju trošak biti veći nego što bi potrošili na novu.

A neke je uređaje jeftinije zameniti nego popraviti.

5. Često je pretrpavate

Iako često ne utičemo na razlog što se neki aparat pokvario, ako je problem preopterećivanje, vi grešite. Iako je u redu dodati jednu majicu ili ubaciti u pranje još jedan peškir, redovno stavljanje prevelike količine odeće da se izbegne pranje iz više puta nije dobra ideja.

6. Stavljate previše deterdženta

Koristiti malo više deterdženta za mašinu punu jako prljave odeće je u redu, ali radite li to stalno možete ‘istrošiti’ mašinu. A osim toga, prema Consumer Reports, previše deterdženta može produžiti ciklus ispiranja. Zašto je loše, osim što će vam verovatno povisiti račun za struju?

Što više uključujete mašinu, to joj se brže bliži kraj trajanja. Zato pazite da koristite pravu količinu deterdženta, posebno ako vam mašina ima ‘model visoke efikasnosti’, što možete proveriti po modelu uređaja ako niste sigurni.

Takvi modeli ne vole velike količine deterdženta i peru odlično i s puno manje.

7. Neprijatan miris koji ne nestaje

Teško je verovati da je odeća čista kad sama mapina ne miriše dobro. Ali, miris koji ne odaje svežinu možda ni nema nikakve veze s funkcionisanjem mašine. U modelima mašina kojima je odeća stavlja napred, a ne odozgo, teže nastaje buđ. Da bi sprečili neprijatne mirise, obrišite suvišnu vodu nakon što ciklus pranja završi i držite vrata otvorena, ako je moguće.

Pored toga, mašina za veš bi se trebalo da se čisti jednom mesečno s sirćetom i sodom bikarbonom prazna. Ako radite sve to, ali miris i dalje ne nestaje, vreme je za kupovinu novog modela.

8. Mašina je prestara

Kao i svi kućni aparati, mašine za veš  imaju ograničen vek trajanja.

Prema istraživanju potrošača iz 2018. godine, većina većih proizvođača kaže kako možete očekivati ​​da će mašina trajati najmanje deset godina. Ako ne radi, a nije se ni približila deceniju starosti, neka je pogledaju ovlašteni majstori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.